Hlavní obsah

Banksy ukázal, jak nechal zničit svůj obraz za 30 milionů

Banksy na Instagramu odhalil, jak nechal sešrotovat svůj doposud nejdražší obraz.Video: Instagram/Banksy

 

Reklama

Streetartový umělec Banksy vyvolal v sobotu rozruch na dražbě v londýnském aukčním domě Sotheby’s, když se jeho obraz po úderu aukčního kladívka sám skoro celý skartoval. Co jste ale možná neviděli: Sám Banksy nahrál na svůj Instagram video, v němž ukazuje, jak celou akci připravoval.

Článek

Na videu je vidět, jak postava v kapuci instaluje do rámu obrazu improvizované zařízení, které mělo jeho slavný obraz Dívka s červeným balonem znehodnotit.

„Před pár lety jsem do rámu nainstaloval skartovačku. Pro případ, že by šel někdy do dražby,” uvádí Banksy ve videu. To mimochodem uvedl citátem Pabla Picassa: „Puzení ničit je také kreativní puzení.”

Jak Banksy nastraženou skartovačku aktivoval, zatím není jasné. Podle britské stanice BBC šlo pravděpodobně o dálkové zařízení.

Podle BBC zatím není jasné, zda bude muset osoba, která obraz zakoupila, zaplatit. Její identitu zachoval dům Sotheby’s v anonymitě. Různí se také názory na to, zda Banksyho kousek jeho obraz z roku 2006 znehodnotil, nebo naopak zvýšil jeho uměleckou i tržní cenu.

Reklama

Doporučované