Hlavní obsah

Banksymu se povedl jeden z nejdražších žertovných kousků v dějinách moderního umění

Skartovací zařízení v rámu obrazu rozřezalo plátno, jehož hodnota se pohybovala v řádu 30 milionů korun.Video: Instagram/ pierrekoukjian

 

Reklama

S posledním úderem aukčního kladívka se plátno propadlo skartovacím zařízením umístěným v rámu obrazu, a druhá polovina obrazu, v přepočtu za třicet milionů korun, byla rozřezána.

Článek

Banksy záměrně poškodil jedno ze svých nejznámějších děl, poté, co bylo vydraženo při aukci v Londýně. Jeho obraz Dívka s červeným balonem se vydražil za 1,04 milionu liber, což je v přepočtu více než 30 milionů korun, uvedl The Guardian. S posledním úderem aukčního kladívka se plátno propadlo skartovacím zařízením umístěným v rámu obrazu a druhá polovina obrazu byla rozřezána.

Banksy následně na svůj instagramový účet postoval fotografii z aukce s napůl zničeným obrazem, ke které dal popisek Leze, leze a je pryč.

Foto: Instagram/ banksy

Banksy zničení obrazu okomentoval i na svém instagramovém účtu.

„Vypadá to, že jsme se stali oběťmi Banksyho,“ řekl k incidentu Alex Branczik, který je kurátorem dražby v Sotheby’s a vedoucím oddělení moderního umění v Evropě. Zatím není jisté, zda poničení obraz znehodnotilo.

Aukční síň Sotheby’s ve svém vyjádření pro Financial Times uvedla, že komunikuje s osobou, která obraz vydražila. „Byl překvapený tím, co se stalo. Jednáme o dalších krocích,“ stojí ve vyjádření aukční síně.

Aukční dům zároveň odmítl zveřejnit totožnost kupce. Graffiti Dívky s červeným balonem se poprvé objevilo na zdi ve východním Londýně. Dražená verze z roku 2006 byla vytvořena kombinací spreje a akrylových barev na plátně.

Samotná Banksyho identita je záhadou, okolo které se objevuje mnoho spekulací. Jisté je, že se umělec narodil v britském Bristolu, svými graffiti reflektuje nuzné sociální podmínky některých lidí i aktuální dění ve světě, včetně válečných konfliktů.

Reklama

Související témata:

Doporučované