Hlavní obsah

Barceloně vadí příliš mnoho turistů. Město dalo pokutu Airbnb a vyzývá lidi k udávání

 

Reklama

Ve městě se kvůli turistům zvedly ceny pronájmů i služeb v pohostinství.

Článek

Lidé žijící v Barceloně mají dost turistů. Davy v ulicích, zvyšující se ceny pronájmů, opilci a předražené bary - to všechno jsou důvody k vyhlášení času na změnu. A starostka města Ada Colau souhlasí.

„Nechceme, aby se naše město změnilo v levný obchod se suvenýry,” říká žena, která si vysloužila pověst nejradikálnější starostky světa. Již během své kampaně v místních volbách slibovala, že situaci dostane pod kontrolu. Dopad turismu na ceny pronájmů je totiž podle průzkumů veřejného mínění místními obyvateli považován za druhý největší problém, hned po nezaměstnanosti.

Cílem starostky ale není turisty z města vyhnat, chce pouze vytvořit nový model, který by podporoval udržitelný turismus. Ten by poskytoval výhody všem místním obyvatelům, nejen těm bohatým, a zároveň pomohl zachovat tradiční rysy starých čtvrtí Barcelony. Kdyby se jí to povedlo, vzbudila by zájem i ostatních měst s podobným problémem, jako je Hong Kong, Benátky či Amsterdam. I tam obyvatelé tlačí na politiky, aby zajistili rovnováhu mezi ekonomickými přínosy turismu a jeho méně vítanými vedlejšími efekty.

Ada Colau již učinila některá kontroverzní opatření. Zmrazila vydávání licencí novým pohostinským zařízením a za druhé zaútočila proti zprostředkovatelům krátkodobých pronájmů, jako je například Airbnb, kterým dává za vinu nedostatek dostupného bydlení ve městě. Barcelona se tak stala prvním městem na světě, které dalo pokutu webové službě Airbnb, a to kvůli inzerci prázdninových ubytování, která nemají povolení. Město požaduje, aby zaplatili 30 tisíc euro a hrozí, že pokud tak neudělají, navýší částku až na 600 tisíc.

A to zdaleka není všechno: Colau například sestavila tým, který má za úkol pročesávat internet a hledat nezákonné turistické ubytovny. Dále vyzývá občany, aby udávali sousedy, kteří pronajmou své byty bez potřebných dokumentů.

Tyto radikální kroky se ale neobešly bez reakce - političí oponenti Colau i podnikatelé v oblasti pohostinství vyjádřili zuřivý nesouhlas. Nic totiž není černobílé: 30 milionů turistů, kteří Barcelonu ročně navštíví, přináší městu, které má 1,6 milionu obyvatel, obrovské peníze a turismus zde vytváří až 14 % všech pracovních míst.

K situaci se vyjádřily dokonce i mezinárodní organizace, kterým se nelíbí cesta, kterou město zvolilo. Taleb Rifai, který stojí v čele Světové organizace cestovního ruchu, řekl, že „svět vzhlíží k Barceloně, která je příkladem úspěšné propagace turismu”.

Reklama

Související témata:

Doporučované