Hlavní obsah

Barmská armáda od únorového puče zabila nejméně 550 lidí

Foto: Profimedia.cz

Demonstranti v Rangúnu a vejce s nápisem „jarní revoluce“.

Reklama

V myanmarském Rangúnu v neděli na protest lidé zdobili vajíčka, tisíce lidí vyšly do ulic i v druhém největším městě Mandalaj.

Článek

V největším myanmarském městě Rangún jedna skupina demonstrantů pochodovala čtvrtí Insein, skandovala a zpívala protestní písně. Demonstraci ve městě Mandalaj rozpustila policie a vojáci. Další demonstrace se uskutečnily v několika menších městech na severu a jihu země.

Organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW) v pátek uvedla, že junta od převratu „násilně nechala zmizet stovky lidí“ - včetně politiků, volebních úředníků, novinářů, aktivistů a protestujících.

Barmská armáda proti demonstrantům a dalším opozičním představitelům tvrdě zasahuje. Od vojenského puče v zemi zemřelo nejméně 557 civilistů. Uvedla to Asociace na pomoc politickým vězňům (AAPP), která situaci v zemi monitoruje.

AAPP také uvádí, že vojáci od února zadrželi 2658 lidí, včetně čtyř žen a jednoho muže, kteří minulý týden v Rangúnu mluvili s reportéry stanice CNN. Mluvčí CNN uvedl, že stanice o zprávách o zatčených ví a „snaží se od úřadů získat informace“.

Svrženou civilní vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij ve čtvrtek obvinili z porušení zákona o státním tajemství. To je podle jejího právníka zatím nejzávažnější vznesené obvinění. Su Ťij již dříve obžalovali z dalších trestných činů, mimo jiné i porušení protiepidemických nařízení.

Mluvčí uvedl, že armáda nad zatýkáním vyjádřila „lítost“ a dala pokyn místním bezpečnostním složkám v Rangúnu, aby zadržené osoby propustily již v neděli. Zdroje blízké zadrženým však v neděli CNN sdělily, že ve výslechovém středisku Shwe Pyi Thar stále zadržují nejméně pět osob.

Prodemokratičtí demonstranti po dva měsíce od svržení vlády armádou opakovaně plní ulice po celé zemi. Demonstranti se nechali inspirovat Velikonocemi a při protestu pomalovali vajíčka politickými slogany.

V poslední sérii improvizovaných projevů odporu byly na fotografiích na sociálních sítích vidět nápisy jako „jarní revoluce“ a „musíme zvítězit“ nebo gesto tří zdvižených prstů, které si osvojili aktivisté od Thajska po Barmu a stalo se symbolem solidarity demokratických hnutí v jihovýchodní Asii.

„Velikonoce jsou poselstvím o budoucnosti. Barmský lid čekají ve federální demokracii nadějné vyhlídky,“ uvedl hlavní představitel barmské exilové vlády při OSN doktor Sasa. Sasa je v buddhistické Barmě příslušníkem křesťanské menšiny, uvádí Reuters.

Státní média oznámila, že úřady vydaly na základě zákona proti podněcování nesouhlasu v ozbrojených složkách zatykače na dalších 20 celebrit včetně zpěváků, modelek a osobností působících na sociálních sítích. Tím se podle agentury Reuters počet zatykačů vydaných na veřejně známé osobnosti za poslední den zvýšil na 38.

Jedna z nich, herečka Paing Phyoe Thu, prohlásila, že se zastrašit nenechá. „Ať už byl zatykač vydán, nebo ne, dokud budu naživu, budu se stavět proti vojenské diktatuře, která šikanuje a zabíjí lidi. Revoluce musí zvítězit,“ napsala na Facebooku. Herečka se v týdnech po převratu účastnila protestních shromáždění v Rangúnu.

Armáda se v Barmě chopila moci na začátku února, zásah zdůvodnila údajnými podvody při loňských volbách. Junta zpochybnila vítězství Národní ligy pro demokracii a zatkla její vůdkyni a političku Do Aun Schan Su Ťij, stejně jako další představitele strany. Od té doby jsou v Barmě na denním pořádku demonstrace odpůrců převratu, proti nimž tvrdě zasahují pořádkové síly.

Vojenská junta v Barmě až do odvolání přerušila takřka všechen přístup k internetu, fungují jen ty linky, které využívají optický kabel, uvádí AP. Přístup k mobilním sítím a veškerému bezdrátovému připojení zůstává blokovaný. To se podle CNN jeví jako koordinovaná snaha o kontrolu komunikace.

Reklama

Související témata:

Doporučované