Hlavní obsah

Barmská armáda stupňuje násilí. Lidé zůstávají v ulicích navzdory kulkám

Foto: Profimedia.cz

Záběr z pohřbu mladé demonstrantky.

Reklama

Barma ve středu zažila dosud nejkrvavější den protestů, které rozpoutal vojenský puč začátkem února. Tamní obyvatelstvo truchlí pro mrtvé a lidé volají po silnější mezinárodní reakci. Ta ale zatím nepřichází.

Článek

Pronásledování ulicemi, střelba z bezprostřední blízkosti a divoké bití občanů. Vlna pobouření kvůli situaci v Barmě nabrala na síle poté, co se ve čtvrtek na veřejnost dostaly záběry zachycující právě tyto brutální zásahy proti tamním demonstrantům. Ti se do ulic vydali již 1. února, kdy v zemi došlo k vojenskému převratu.

Šíření záběrů navíc předcházel zatím nejkrvavější den demonstrací, během kterého přišlo o život nejméně 38 lidí. V řadách mrtvých měly být podle informací humanitární organizace Save the Children i děti. „Nepoužili proti nám vodní děla, nepřišlo varování, abychom se rozptýlili. Jen stříleli ze svých zbraní,“ podělil se s agenturou Reuters o vzpomínku jeden z protestujících.

Barma, nebo Myanmar?

V roce 1989 rozhodla vojenská junta, která tehdy byla u moci, o přejmenování Barmy na Myanmar. Úřední název Republika Myanmarský svaz, který již nebyl spjatý s koloniální minulostí země, se však stal zdrojem sporů. Podle Davida Steinberga z washingtonské Georgetown University mnoho opozičních skupin i zemí nadále používá jméno Barma, jelikož neuznávají legitimitu vojenské vlády či její pravomoc přejmenovat zemi. Sama nyní zadržená premiérka Su Ťij se nechala slyšet, že i nadále používá starší označení.

Dosavadní světovou odezvu na barmské dění agentura AP popisuje jako nepravidelnou. Se záplavou záběrů přímo z místa, na kterých brutalitě bezpečnostních sil neunikají ani civilisté, se však zvedá také množství reakcí vyzývajících k ráznějšímu zákroku. Navzdory šokujícímu násilí se ale protestující do ulic vrátili i následujícího dne.

„Viděla jsem dnes velmi znepokojivá videa,“ sdělila novinářům zvláštní vyslankyně OSN pro Myanmar Christine Schraner-Burgenerová. „Na jednom policie bila skupinu dobrovolných zdravotníků. Nebyli ozbrojeni. Další video zase zachytilo, jak policie odvedla pryč jednoho z protestujících a z velké blízkosti ho zastřelila, možná jen ze vzdálenosti jednoho metru. Zatčení neodporoval a zdá se, že zemřel na ulici.“

Videa na sebe strhla pozornost několika dalších institucí, osob i zemí. Podle Spojených států šlo o otřesné záběry, podle OSN zase nastal čas, aby „v Myanmaru došlo k ukončení armádní kontroly nad demokracií“. Desítky států již násilí odsoudily, vůdci převratu však jejich slova spíše ignorují a v zákrocích proti demonstrantům přitvrzují.

Pláč za mrtvé

„Všechno bude v pořádku,“ stálo na triku devatenáctileté Kyal Sinové, které známí říkali Angela. Všechno ale v pořádku není a jeho nositelka, jejíž fotografie obletěla internetový svět, je po smrti. Stala se jednou z více než 54 obětí barmských událostí, o kterých informoval Úřad Vysokého komisaře OSN pro lidská práva.

O tom, že všechno nemusí být v pořádku, zřejmě věděla i samotná Kyal. Kvůli účasti na protestech u sebe měla k dispozici informace o své krevní skupině, číslo na kontaktní osobu a žádost o darování těla v případě vlastního úmrtí. K tomu došlo během středečních demonstrací poté, co ji kulka trefila do hlavy v ulicích druhého největšího města Barmy, Mandalaji.

„Když policie zahájila palbu, řekla mi: ‚Seď! Seď! Kulky tě zasáhnou. Vypadáš, jako kdybys byl na pódiu‘,“ cituje agentura Reuters třiadvacetiletého Myata Thua, který byl spolu s Angelou mezi stovkami pokojně protestujících lidí, jejichž směrem policie vyslala ostré náboje. „Starala se o ostatní.“

„Nejdříve použili slzný plyn. Pak přišly kulky,“ vzpomíná Myat Thu. To, že je Angela mrtvá, se kvůli zmatku dozvěděl až z fotografií, které se objevily na Facebooku. „Byla to šťastná dívka, milovala svou rodinu a její otec miloval ji. Nejsme ve válce. Není důvod používat proti lidem kulky.“

Pohřeb devatenáctileté Angely se uskutečnil ve čtvrtek a poctu jí vyjádřili také lidé na sociálních sítích, kde ji někteří uživatelé označili za hrdinku. „Odpočívej v pokoji, kamarádko. Budeme bojovat až do konce,“ zní jeden ze vzkazů, které Angele zanechali její přátelé.

Od vojenského puče bylo na Barmě zadrženo již více než 1700 lidí, mezi které patří jak protestující, tak členové parlamentu či novináři. O situaci v zemi a dalším postupu by v pátek měla jednat Rada bezpečnosti OSN, barmské dění si mezitím vyžádalo další oběť v podobě šestadvacetiletého muže.

Reklama

Doporučované