Hlavní obsah

Barmská vůdkyně se nezúčastní Valného shromáždění OSN, má prý „naléhavější záležitosti"

Barmská vůdkyně nepřijede na Valné shromáždění OSN, kde se má mluvit o útlaku RohingůVideo: Reuters

 

Reklama

Barmská vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij nepojede příští týden do New Yorku na Valné shromáždění OSN, kde se má jednat o kritizovaném zásahu barmské armády proti muslimské menšině.

Článek

Poté, co v Barmě po zásahu armády zemřelo přes 1000 lidí, převážně z řad muslimské menšiny Rohingů, odmítla se Su Ťij zúčastnit Valného shromáždění OSN. To se pořádá příští týden v New Yorku a chybět nemá ani diskuze o situaci v Barmě. Převážně buddhistická Barma totiž čelí podezření z etnických čistek Rohingů. Nositelka Nobelovy ceny míru Su Ťij ale kritiku odmítá.

Aktuální střety mezi buddhistickou většinou a muslimskými Rohingy trvají od roku 2012. Do sousedního Bangladéše už kvůli násilnostem uprchlo 400 000 příslušníků této etnické skupiny. Situaci letos na konci srpna vyostřil útok rohingských povstalců na pozice vládních bezpečnostních složek v Arakanském státě na severozápadě Barmy. Při následném tažení armády proti Rohingům zemřelo přes 1000 lidí. Barmská vláda to označila jako boj s „teroristy”. Mezinárodní společenství ale zásah odsoudilo.

Od srpna do Bangladéše uteklo asi 90 000 Rohingů. Příchod migrantů v takto velkých počtech podle humanitárních pracovníků OSN může v Bangladéši negativně ovlivnit dostupnost potravinové a jiné pomoci. Podle OSN je proto nutné posílit humanitární operace, už nyní v zemi chybí potraviny i místo k bydlení.

Reklama

Doporučované