Hlavní obsah

Bavorská CSU schválila nový Řád pro Německo. Merkelová u toho nebyla

 

Reklama

Menší z německých vládních stran mluví o obraně napadených hodnot a tvrdě se vymezuje vůči politickému islámu.

Článek

V Mnichově končí dvoudenní sjezd Křesťansko-sociální unie (CSU). Strana jednohlasně přijala nový program, který jeho autoři nazvali Řád (Die Ordnung). Prosazuje se v něm mimo jiné takzvaná vedoucí kultura, která má vycházet z křesťanství, judaismu a antiky.

Velká odpověď na politický islám

„V čase velkých otázek je třeba dávat velké odpovědi, v čase ztráty orientace dávat orientaci. Řád je to, co lidé ve světě bez řádu očekávají," řekl asi devíti stovkám delegátů bavorský poslanec Markus Blume, který je za nový program zodpovědný. CSU se v dokumentu hlásí k hodnotám svobody, spravedlnosti a bezpečnosti i křesťanskému obrazu člověka. Jasně se staví také za prosazování takzvané vedoucí kultury a proti vzniku paralelní (na jiných hodnotách založené - pozn. red.) společnosti. „Nesmí existovat paralelní společnost, může existovat jen jedna společnost," konstatoval Blume.

Už v pátek strana schválila usnesení, jímž se vymezila vůči politickému islámu, který podle ní přinesl v posledních desetiletích tolik násilí, ničení a destabilizace jako žádné jiné ideologické hnutí. Je třeba proti němu bojovat na všech úrovních a bránit napadené hodnoty, soudí CSU.

Merkelová zůstala v Berlíně

Vůbec poprvé nebyla na sjezd pozvána šéfka koaliční CDU, kancléřka Angela Merkelové. O její (ne)účasti se spekulovalo několik měsíců - bavorská strana se s kancléřkou zásadně rozchází v některých názorech na migrační politiku. Merkelová se nakonec domluvila s předsedou CSU a premiérem Bavorska Horstem Seehoferem, že bude lepší, když zůstane v Berlíně.

Reklama

Doporučované