Hlavní obsah

Bedřichov v obležení, slavící Jizerskou padesátku hlídali i policisté se samopaly

Bedřichov se kvůli Jizerské padesátce proměnil v uzavřené město.

 

Reklama

V malém Bedřichově na severu Čech to o víkendu vypadalo, jako by měla přijet významná zahraniční návštěva.

Článek

Oficiálně tu žije pár stovek lidí, o víkendu však centrum malé horské obce bylo zcela zabarikádované. Hlídkující hasiči na všech vjezdech do Bedřichova kontrolovali řidiče, jestli mají povolení vůbec jet dál.

Jizerská padesátka, po několika letech opět s dostatkem sněhu a především slavící 50. výročí, udělala z Bedřichova jedno z nejhlídanějších a nejbezpečnějších míst v republice. Silniční policii neposílili jen zmínění hasiči, ale také příslušníci bezpečnostních složek se samopaly. Přijeli i kolegové z Polska.

Jarní prázdniny v kombinaci se slavným závodem způsobily, že hotely a penziony praskaly ve švech. Tisíce lidí zaplnily všechna parkoviště, do centra auta nesměla vůbec. Do Bedřichova přijelo také hodně lidí ze zahraničí, například Němci, Poláci nebo Italové.

V Bedřichově to vypadalo jako u nákupního centra během Vánoc, nedalo se zaparkovat.

Přetlak kolem běžkařské „Padesátky" paradoxně pomohl sjezdařům. Oproti jiným dnům tentokrát lyžaři nečekali ve frontách u vleků, kde bylo relativně prázdno.

Netypický byl i letošní běžkařský závod - nejen kvůli davům lidí, ale především díky solidní zimě.

„Letos to bylo neobvykle rychlé. Po pěti letech se jel kompletní závod. Podmínky nám letos přály a myslím si, že spousta lidí bude mít letos osobní rekord," řekl Seznamu v Bedřichově jeden ze závodících běžkařů.

Reklama

Doporučované