Hlavní obsah

Belgie slaví historický bronz, Angličanům se sen o medaili rozplynul

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Bronzové medaile si z fotbalového mistrovství světa odvážejí fotbalisté Belgie. V bitvě o třetí místo porazili Anglii 2:0.

Článek

Do utkání o třetí místo lépe vstoupili favorizovaní Belgičané. Po krátké kombinaci Anglie nakopl míč hluboko do pole Courtois. Během několika vteřin se dostal na levou stranu na volného Chadliho, který nacentroval do volného prostoru před bránu, kde si seběhl Thomas Meunier a se štěstím holení umístil balon do brány. Už ve čtvrté minutě se tak Belgičané ujali vedení.

Favorité v utkání o bronz pokračovali v aktivitě i v dalších minutách. Ve 12. minutě střílel technicky z rohu vápna Kevin De Bruyne, jeho střela byla tečována, Pickford ale reflexivně zakročil a balon zneškodnil.

V 15. minutě svižného utkání centroval Trippier, Loftus-Cheek hlavičkoval, ale jeho pokusu chyběla razance. V 17. minutě vzešel z kombinace De Bruyneho pas na Lukaka, ten si předkopl balon příliš před sebe, a tak Pickforda nakonec přímo neohrozil. O pět minut později se do šance dostali také Angličané. Harry Kane dostal nabito od Sterlinga, míč ale netrefil ideálně.

Ve druhé části prvního poločasu se hra poněkud uklidnila, Belgie dobře bránila a kontrolovala hru zezadu, a jak už byli diváci zvyklí po celou dobu šampionátu, hrozila z rychlých protiútoků. Do konce úvodního dějství už se ale nic nepřihodilo, a tak po první pětačtyřicetiminutovce vedli Belgičané zásluhou Meuniera 1:0.

Do druhé půle lépe vstoupili Angličané, kteří hned po přestávce poslali na hřiště Rashforda a Lingaarda. A Lingaard se hned v pětapadesáté minutě pokusil trefit nečekanou střelou vzdálenější tyč. V hledišti to jen zahučelo, ale gól z toho nebyl. K vidění byl stále stejný obrázek, Anglie držela míč a snažila se o útočnou kombinaci, Belgie hrozila z rychlých kontrů. Jeden takový znovu málem skončil brankou, De Bruyne přichystal opět fantastickou přihrávku pro Lukaka, tomu ale už podruhé v zápase míč ve finální chvíli odskočil od kopačky.

Angličanům scházel moment překvapení, jejich útoky byly spíše pozvolné a očima belgické obrany jasně čitelné. Centrujícím hráčům se navíc nedařilo nacházet ve vápně Harryho Kana, nejlepšího střelce celého turnaje. Momentu překvapění chtěli naopak využít Belgičané, po hodině hry stáhli útočníka Romela Lukaka, na hřiště přišel Dries Mertens. Rychlonohý křídelník se ihned zapojil do kombinace, v 66. minutě si ale po dalším protiútoku nerozuměl s De Bruynem.

Zatímco Angličanům obě poločasová střídání pomohla, stažení Lukaka hru Belgie neoživilo. V 70. minutě přišla zatím největší šance Anglie v zápase. Eric Dier si narazil s Lingardem, vyběhnuvšího Courtoise obstřelil, míč však na poslední chvíli téměř z brankové čáry vykopl obránce Alderweireld.

O tři minuty později pak z anglického tlaku přišla další šance Erica Diera, který po centru Lingarda poslal svou hlavičku těsně vedle Courtoisovy brány. Belgičanům hubený náskok evidentně stačil, postupem času se soustředili jen na bránění, Anglie tak stupňovala svůj tlak.

Patnáct minut před koncem základní hrací doby se Belgičané konečně vydali do protiútoku, De Bruyne poslal míč Mertensovi, který svou střelu pokazil.

Po další nepovedené kombinaci Angličanů se belgická ofenzivní lajna dostala znovu do kontru. Po sérii přihrávek na jeden dotek se míč dostal od Mertense k nabíhajícímu Meunierovi, který se opřel do střely z voleje. Pickford jeho ostrý pokus vyrazil.

V 82. minutě už to ale Rudým ďáblům konečně vyšlo. Další akce začala znovu u ofenzivního mozku belgické reprezentace, u Kevina De Bruyneho. Jeho další přesná přihrávka našla volného Edena Hazarda, který tváří v tvář Pickfordovi nezklamal a střelou k bližší tyči poslal Belgii do dvoubrankového vedení.

Gareth Southgate na lavičce Albionu reagoval, stažením Loftuse-Cheeka, kterého nahradil Dele Alli. Po druhé inkasované brance už se ale zdálo utkání rozhodnuté, a tak to nakonec i skutečně bylo. Angličané nedotáhli svůj zmařený sen o vítězství ani k alespoň bronzovým medailím. Podruhé na šampionátu podlehli Belgii, která se zaslouženě může radovat z historického třetího místa. Z fotbalového mistrovství světa tak zbývá odehrát poslední duel, ten nejsledovanější. Finále mezi Francií a Chorvatskem startuje v neděli od 17 hodin.

Podívejte se na rozhovor o fotbalovém MS s Pavlem Kukou

Video: Luděk Mádl, Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované