Hlavní obsah

Běloruské úřady blokují internet v den voleb. Favoritem Lukašenko

Foto: Profimedia.cz

Alexandr Lukašenko.

Reklama

V Bělorusku se v neděli konají prezidentské volby, v nichž podle pozorovatelů téměř jistě už pošesté za sebou zvítězí Alexandr Lukašenko.

Článek

Čím dál více Bělorusů je rozhořčeno běloruským přístupem k pandemii covid-19, stavem ekonomiky a porušováním lidských práv, ale v nedělních volbách nejspíš znovu zvítězí Alexandr Lukašenko.

Hlavní protikandidátkou pětašedesátiletého vládce Běloruska je Svjatlana Cichanouská, která se rozhodla ve volbách kandidovat místo svého manžela, vězněného opozičního blogera Sjarheje Cichanouského.

Lukašenko poté, co odevzdal svůj hlas v Minsku, znovu varoval před pokusy o převrat ve své zemi údajně vedenými ze zahraničí. V Bělorusku nicméně není podle něj situace podobná občanské válce a všechno je pod kontrolou. „To vám garantuji,“ ujistil novináře na záběrech televize Belarus-1 prezident, kterého kritici označují za „posledního diktátora Evropy“. Na sociálních sítích se podle agentury DPA objevily fotografie vojenských vozidel na přístupových cestách k Minsku.

Podle stanice Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda (RFE/RL) informovali zpravodajové jen pár hodin po otevření volebních místností, že úřady v Minsku očividně zablokovaly přístup k internetu a sociálním sítím v centru běloruské metropole. Facebook, Messenger, YouTube, Instagram a WhatsApp, ty všechny zaznamenávaly výpadky spojení přes mobilní internet. Nepřístupné jsou podle novinářů i dvě lokální webové stránky monitorující volební dění.

Roman Vasjukovič, reportér živého zpravodajství z volebního dne v Minsku pro Current Time TV, řekl, že blokády internetu komplikují a znemožňují nezávislým médiím informovat o volebních nesrovnalostech, které zdokumentovala.

„Spojení se minutu po minutě zhoršuje, mám na mysli internet,“ prohlásil. „Je velmi těžké zajistit živé vysílání nebo odeslat videozáběry. Zpravodajské weby jsou blokovány.“

Hnutí Země pro život opoziční kandidátky Cichanouské dnes zveřejnilo na zpravodajském kanále Telegram výpovědi očitých svědků o volebních podvodech a manipulacích volební účasti. Uživatelům internetu poskytlo také návody, jak se mají chovat v případě zablokování sítě.

Dokonce i zpravodajové ruských státních médií si stěžovali, že už nic nefunguje.

„Nefunguje YouTube, Skype, e-mail ani Messenger,“ napsala například šéfredaktorka ruské zahraniční televize RT Margarita Simonjanová na Telegramu. Zpravodajský kanál podle ní ještě s omezeními funguje, nedají se už ale vkládat fotografie ani videa. „Tak je to v celém Bělorusku,“ poznamenala Simonjanová.

Podle pozorovatelů čelí již více než čtvrtstoletí vládnoucí Lukašenko v letošním hlasování nejsilnější opozici za poslední léta. Předvolební mítinky Cichanouské v mnoha běloruských městech přilákaly do ulic tisíce lidí. Volební kampaň poznamenalo masové zatýkání i zesílené represe vůči kritikům režimu.

Hlasování končí v 19:00 SELČ. Krátce poté se očekávají odhady výsledků. Na zveřejnění oficiálních výsledků má komise deset dnů, ale obvykle se tak děje den po hlasování. Před pěti lety byl Lukašenko prohlášen vítězem ještě v noci.

Reklama

Doporučované