Hlavní obsah

Bělorusové se bouří. Lukašenko zatím vyjednal miliardy od Putina

Foto: Profimedia.cz

Lukašenko s Putinem po tom, co nazvali úspěšným jednáním.

Reklama

Zatímco se lidé v Bělorusku bouří proti vládě diktátora, Alexandr Lukašenko odjel utužovat vztahy, které mu stále fungují. V Soči jednal se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem, jehož vliv drží Lukašenka u moci.

Článek

Ruský prezident se s Lukašenkem setkal poprvé od momentu, kdy po prezidentských volbách v Bělorusku propukly masové protesty. Bělorusové – stejně jako třeba Evropská unie – totiž míní, že volby, v nichž opět zvítězil poslední evropský diktátor, byly zfalšované.

To si ovšem Putin nemyslí a Lukašenka uznává jako právoplatnou hlavu státu. Podle britské veřejnoprávní BBC šéf Kremlu prohlásil, že má připravené ruské policejní jednotky pro případ, že by se protesty v Bělorusku vymkly kontrole.

Lukašenkova protikandidátka, opoziční tvář Světlana Cichanouská, která podle mnohých volby vyhrála, Putinovi setkání s běloruským protějškem vyčetla. A Lukašenka označila za uzurpátora.

„Chci připomenout Vladimiru Putinovi, že ať byste se v Soči na čemkoliv domluvili a cokoliv přijali, nebude to mít právní platnost. Všechny dohody uzavřené s nelegitimním Lukašenkem nový režim přehodnotí, protože běloruský lid ve volbách odmítl Lukašenkovi dát důvěru a podporu,“ uvedla Cichanouská na sociálních sítích podle agentury Interfax.

Kromě spolupráce v oblasti ropy a zemního plynu došlo při rozhovorech Putina s Lukašenkem i na ekonomické otázky. Rusko podle arabské Al Jazeery přislíbilo Bělorusku půjčit v přepočtu více než 33 a půl miliardy korun. A Putin poznamenal, že by si měli Bělorusové vyřešit svou krizi bez vměšování cizího státu.

„Všichni chápou, o co mezi Putinem a Lukašenkem jde, že ho Putin podporuje, protože se mu to hodí. A všichni, koho znám, si myslí, že ty ruské peníze půjdou na zaplacení policie a ozbrojených složek. Že to není nějaká ekonomická pomoc, ale spíš podpora režimu. Nikdo kolem mě to setkání nevnímá pozitivně, protože si myslíme, že nebýt Ruska, Lukašenkův režim by už dávno padl,“ řekla Seznam Zprávám Běloruska Alexandra Isakovová.

Foto: Profimedia.cz

Jednání Alexandra Lukašenka s Vladimirem Putinem v Soči.

Běloruska: „Přišlo ještě víc lidí než minule“

Protesty v Bělorusku i přes tvrdý zásah Lukašenkova režimu neustávají. Už více než měsíc v kuse tam lidé vycházejí do ulic, aby vyjádřili nesouhlas s výsledkem podle nich zmanipulovaných voleb.

Důkazem toho jsou i nedělní demonstrace. Podle médií i pozorovatelů se „Pochodu hrdinů“, jak se protestu přezdívalo, zúčastnilo více lidí než minule – asi na 150 tisíc. „Přišlo tam ještě víc lidí než minule,“ potvrdila Isakovová, která se protestů pravidelně účastní.

„Řekla bych, že je to kvůli zatčení Maryje Kalesnikavové, lídryně opozice. A druhým důvodem je i to, že bezpečnostní jednotky začaly zatýkat i ženy, což lidi rozezlilo,“ řekla Isakovová.

Zatýkají muže i ženy

Bezpečnostní síly byly na protest připravené. Všechny cesty vedoucí k prezidentskému paláci byly například zavřené, stejně jako centrum města. A jednotky se snažily podle Bělorusky nedělní protest už před jeho začátkem překazit.

„Chtěli jsme se sejít na našich obvyklých místech, ale oni tam na nás už čekali. Začali nás pak pronásledovat i zatýkat. Prostě nám nechtěli umožnit, abychom se sešli na jednom místě,“ shrnula. Běloruští protestující se ale na Telegramu nakonec dohodli, že se sejdou jinde. „Byli jsme tam spolu, lidé byli velmi veselí, pořád se usmívali,“ popsala atmosféru Isakovová.

Pozitivní atmoféru ale přetnula další zatýkání, proti protestujícím použily bezpečnostní jednotky zábleskové granáty i slzný plyn. „Ty granáty proti nám byly použity ve chvíli, kdy jsme se blížili domu předsedkyně Ústřední volební komise Lidie Jermošinové. To ona zodpovídá za součet volebních hlasů, podle kterého vyhrál Lukašenko. Je jedním z největších zločinců v nynější vládě,“ podotkla Běloruska.

Celkem policie zadržela – podle informací běloruského ministerstva vnitra – 774 lidí, přičemž více než 540 z nich čekalo v pondělí dopoledne v policejních celách na rozsudek. Podle Isakovové už v detenčních centrech nedochází k takovému násilí jako na začátku protestů.

„Nikoho tam už nebijí, ale všichni zadržení odchází s nějakým zápisem v trestním rejstříku, s nějakým rozsudkem a trestem, pokutou. Někteří lidé, zejména ti, kteří jsou zadrženi poněkolikáté, dostávají tvrdší tresty,“ uvedla Běloruska.

Násilností v ulicích se bezpečnostní jednotky nicméně dopouštějí už i na ženách. „Každou sobotu se tu koná ženský protest. Několika jsem se jich účastnila a nikoho tehdy nezatkli. Jen se nás snažili rozdělit. Minulý týden to ale bylo agresivní, zatkli tolik žen a útočili na ně. Myslím, že je už jedno, jestli jste muž nebo žena, podle mě to mají rozkazem,“ míní Isakovová.

Podle ní se policisté snaží demonstranty vyprovokovat. „Společnost je napjatá a lidé stále čekají, že se něco změní. A policisté se snaží vyprovokovat protestující k nějakému násilí, což se samozřejmě nesmí stát. Ale nikdo neví, co bude dál,“ uzavřela Běloruska pro Seznam Zprávy.

Reklama

Doporučované