Hlavní obsah

Benzin je nejdražší za poslední tři roky, v létě může mířit až ke 33 korunám

Pohonné hmoty budou zdražovat.Video: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

 

Reklama

Na čerpacích stanicích si Češi opět připlatí o něco více. Již sedmý týden v řadě ceny stouply a podle analytiků se do léta trend nezmění.

Článek

​Pohonné hmoty v České republice nadále zdražují. Jen za poslední týden stoupla průměrná cena benzinu o 36 haléřů. Za litr benzinu tak zaplatí řidiči v průměru 31,70 koruny na litr. Nejvíce si připlatí řidiči v Praze, kde stojí litr takřka 33 korun. Nejlevnější je naopak benzin v Ústeckém kraji, kde stojí litr 31,26 koruny.

Statistiky vyplývají z údajů společnosti CCS, která dlouhodobě ceny pohonných hmot sleduje. Podle nich se ceny vyhouply nejvýše od září roku 2015. „To zdražování je dlouhodobější, ale v posledních dnech došlo k výrazné akceleraci a dochází tak k malému ropnému minišoku,“ uvedl pro Seznam Zprávy analytik Štěpán Křeček ze společnosti BH Securities.

Foto: Prokop Vodrážka

Průměrná cena pohonných hmot.

Na vině je podle něj nejen cena ropy na světových trzích, ale také nedávné kroky americké vlády vůči Íránu a nestabilní situace ve Venezuele. „V poslední době se přidalo ještě oslabení koruny vůči americkému dolaru, což zdražuje veškeré dovážené komodity,“ dodává Boris Tomčiak ze společnosti Finlord.

Nedá se očekávat, že by se situace v nejbližší době mohla změnit k lepšímu. „Prognóza na léto není pro řidiče příznivá. My očekáváme, že ceny budou nadále růst,“ dodává Tomčiak, podle kterého by se ceny do léta mohly vyšplhat až k 32,50 koruny.

Při cestě z Prahy do chorvatského Splitu a při průměrné spotřebě 8 litrů benzinu na 100 kilometrů by si tak Češi mohli oproti loňsku připlatit až 300 korun.

Foto: Prokop Vodrážka, Seznam Zprávy

Cesta z Prahy do Splitu.

V porovnání s okolními státy jsou ale ceny pořád relativně nižší. Dražší jsou pohonné hmoty především na západ od nás. Čím více půjdeme na západ, tak tam jsou ceny oproti České republice vyšší. Třeba v Itálii až o osm korun na litr, v Německu přibližně o pět korun.

Při cestě do populární české destinace, Chorvatska, se pak vyplatí brát palivo ještě na českých hranicích. „Druhou možností je Rakousku, kde jsou ceny srovnatelné. Je potřeba ale vždy brát mimo dálnice. Naopak Chorvatsko je pro řidiče zhruba o dvě koruny dražší, tam tedy benzin brát nedoporučujeme,“ uzavírá Tomčiak.

Reklama

Doporučované