Hlavní obsah

Berlínská výstava oslavuje procházky přírodou. Plátna dnes nahrazují příspěvky na sociálních sítích

Stará národní galerie v Berlíně oslavuje procházky přírodou.Video: AP

 

Reklama

Stará národní galerie v Berlíně uvedla výstavu Wanderlust, která odkazuje k lidské touze vydat se za dobrodružstvím. Výstavě vévodí ikonický Poutník nad mořem mlh od Caspara Davida Friedricha.

Článek

Průmyslová revoluce člověka přírodě vzdálila, procházky ho tam měly zase vrátit. Stará národní galerie v Berlíně vystavuje výřez díly, která motiv procházek v přírodě, jenž do umění začal naplno pronikat v 19. století, charakterizují. „V 19. století začalo trávení volného času výlety do přírody vzkvétat. Už na konci 18. století se do přírody chodilo za svobodou,” uvedla podle agentury AP kurátorka výstavy Birgit Verwiebeová.

V čele celé výstavy stojí obraz německého malíře Caspara Davida Friedricha Poutník nad mořem mlh, který tehdy nový trend vystihuje zřejmě nejlépe.

Obrazy v berlínské galerii mapují také jednu významnou sociální změnu, jež se blížila s přicházejícím 20. stoletím. Ženy se postupně mění z nezúčastněných přihlížejících v hlavní postavy obrazů. „Docházelo k výrazné emancipaci. Ženy byly čím dál sebevědomější a bořily zažité pořádky. Jako poslední obraz jsme záměrně vybrali první horolezkyně z roku 1912,” uvedl ředitel galerie Ralph Gleis.

Berlínská galerie pro výstavu vybrala více než 120 obrazů a soch. Vystavena jsou díla například Caspara Wolfa nebo Victora Paula Mohna.

Podle organizátorů je téma výstavy stále aktuální. „Vnitřní touha po toulání se přírodou nebo rovnou světem má stále své místo,” dodala Verwiebeová. Plátna a olejové barvy podle ní v současnosti pouze nahradily příspěvky na sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Doporučované