Hlavní obsah

Mrtvých v Berlíně je 12. Německá policie zasahovala nad ránem v hangárech, kde bydlí uprchlíci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Policie vyslýchá útočníka z Berlína. Do davu najel úmyslně. Podle policie to byl teroristický čin.Video: Marie Vladyková

 

Kamion, který vjel do davu vánočním trhu, řídil při útoku žadatel o azyl.

Článek

Přestože německá policie nechce hovořit o detailech vyšetřování pondělní nehody na vánočním trhu na berlínském náměstí Breitscheidplatz, v úterý ráno potvrdila, že šlo s největší pravděpodobností o teroristický útok.

Speciální jednotka německé policie v úterý kolem čtvrté hodiny ráno zasahovala v hangáru letiště Tempelhof, kde jsou ubytovaní uprchlíci. Zásah, do kterého se zapojily zhruba dvě stovky policistů, souvisí s vyšetřováním berlínského masakru.

V úterý kolem šesté hodiny ranní berlínská policie připustila, že útok byl s největší pravděpodobností teroristický.

Už v pondělí v noci uvedl německý ministr vnitra Thomas de Maizière, že mnoho věcí nasvědčuje úmyslnému útoku. Nicméně v televizi ARD svůj úsudek relativizoval: „V tuto chvíli nechci používat slovo útok, přestože mnoho věcí pro to hovoří,“ uvedl ministr.

Podle informací z rána ale policie už přestala pracovat s verzí o nešťastné náhodě.

Média spekulují o původu řidiče kamionu

Kdo řídil kamion ve chvíli, kdy vjel rychlostí zhruba 65 km/h do davu na vánočním trhu, není zcela jasné. Agentura DPA se odkazuje na zdroj z bezpečnostních kruhů a řidiče popisuje jako muže afghánského nebo pákistánského původu. Do Německa přicestoval v únoru a žádal v zemi o azyl. Často měnil identitu, proto zatím není možné bezpečně určit, kdo skutečně je. Die Welt uvádí, že muž byl s největší pravděpodobností Pákistánec.

Podle deníku Tagesspiegel se pravděpodobně jedná o muže, kterého zná policie v souvislosti s méně závažnými trestnými činy, ale dosud nebyl podezřelý z napojení na žádnou teroristickou skupinu.

Řidič z místa neštěstí uprchl a policie ho zadržela ve dva kilometry vzdáleném parku. Následně informovala, že v souvislosti s incidentem vzala do vazby jednoho muže, kterého vyslýchá. Zda šlo o řidiče kamionu, jasně neuvedla.

Policie zjišťuje, jak zemřel polský spolujezdec

Spolujezdec z kamionu, který se na místě našel mrtvý, byl Polák. V kabině ho policisté našli zastřeleného, ale dosud není jasné, zda se jednalo o původního řidiče kamionu. Vůz patřil polské dopravní společnosti a podle poznávací značky pocházel z oblasti vzdálené asi 100 kilometrů od Berlína.

Zkušený polský řidič kamionu je od pondělní 16. hodiny, kdy se s ním snažila spojit jeho žena, nezvěstný. Média tak spekulují, že útočník unesl vůz i s řidičem. Podle listu Berliner Morgenpost policie nařídila pitvu muže, kterého našla v kabině vozu.

Do úterního rána zemřelo následkem nehody již 12 osob a dalších 48 je stále hospitalizováno. Čtyři z nich velmi vážně a bojují o život. Je pravděpodobné, že konečný počet obětí se ještě zvýší.

Incident se odehrál kolem pondělní 20. hodiny večerní na vánočním trhu na náměstí Breitscheidplatz nedaleko symbolu západní části Berlína, pamětního kostela císaře Viléma.

Doporučované