Hlavní obsah

Bez vakcíny zůstává 80 tisíc nejstarších. „Jezdit za nimi je prodělečné“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Receptem na zvýšení proočkovanosti u nejstarších seniorů je podle odborníků přijet až k nim prakticky před dům. (Ilustrační snímek.)

Reklama

V Česku je aktuálně ve středu pozornosti třetí, posilující dávka očkování proti covidu-19 pro lidi nad 60 let. V zemi ale stále zůstává nezanedbatelná skupina nejstarších a nejohroženějších obyvatel, kteří nemají ani jednu dávku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

I po devíti měsících očkování zůstává bezmála 80 tisíc lidí ve věku nad 80 let bez vakcíny. Za červenec a srpen podle statistik dostalo první dávku 9 246 lidí z této věkové skupiny.

Kdyby se tímto letním tempem očkovalo dál, teoreticky by poslední senior ve věku nad 80 let dostal první dávku vakcíny příští rok v květnu. Ve skutečnosti ale tempo postupně zpomaluje. V červenci se naočkovalo 5 833 seniorů nad 80 let, v srpnu už jen 3 413.

„Samozřejmě by bylo ideální, kdyby byli naočkováni všichni, ale zvyšovat ta procenta je čím dál tím složitější,“ reaguje Milan Kubek, prezident České lékařské komory.

Podle expertů by situaci pomohly vyřešit mobilní očkovací týmy. Ty ostatně – jako jeden ze způsobů, jak urychlit očkování – zmiňuje i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. „Rozjíždí se další fáze kampaně, kde se opět budeme snažit přesvědčit širší veřejnost. Máme očkování bez registrace, máme zhruba 40 mobilních očkovacích týmů, které jezdí po republice,“ uvedl ministr.

Problém je ale v tom, jak mobilní týmy fungují. Podle Milana Kubka by měly zajíždět i do nejmenších obcí a trochu nadneseně zazvonit na dveře seniorů. To se podle něj zatím příliš neděje a mobilní týmy se soustředí na větší města či domovy pro seniory.

„Mělo by to být auto, které by podle nějakého jízdního řádu objíždělo vesničky jako pojízdná prodejna, jako když se vykupují kůže od králíků. Aby lidé nemuseli nic moc dělat. Ono to pro ně není úplně jednoduché, když není slušná dopravní dostupnost,“ vysvětluje prezident České lékařské komory a dodává, že pomoci by měly jednotlivé zdravotní pojišťovny, které mají přehled o tom, kdo je a není proočkovaný.

V praxi se ukazuje, že zajíždění do menších obcí má své výsledky. „Obecně je věkové spektrum pestré, přišel se naočkovat i senior, který měl 88 let,“ říká Lenka Plačková, mluvčí Vsetínské nemocnice, která zajišťuje mobilní očkovací tým ve Zlínském kraji a zajíždí i do menších obcí. „Mobilní tým očkuje při výjezdu v obcích zhruba 30–60 lidí denně. Denní maximum bylo 99, to se očkovalo v Rožnově pod Radhoštěm a okolních obcích,“ dodává mluvčí Vsetínské nemocnice.

„Minimálně polovina lidí, kteří se k nám přijdou bez registrace očkovat, tak jsou spíše senioři. Já si myslel, že to budou spíše mladí nebo lidé, kteří jsou hodně zaměstnaní, ale bylo to hodně seniorů, hodně lidí, kteří sotva chodili, byli o berlích a tak,“ potvrzuje i Jindřich Vobořil ze společnosti Podané ruce, která vysílá mobilní týmy do několika krajů.

Zároveň dodává, že zajíždět do menších obcí je ekonomicky prakticky neúnosné. „Já tam jedu za 50 lidmi, je to prodělečné. Proto je těch mobilních týmů málo,“ vysvětluje Vobořil s tím, že dostává zaplaceno jen sazbu 260 korun za očkování. Naopak v Rakousku nebo Německu jsou mobilní týmy placeny jinak – od hodiny.

„Když se podíváte na země kolem nás, tak Rakousko a Německo má proočkovanost 93 až 95 procent u lidí 80 plus a u nás je to pořád jenom kolem 80 procent,“ upozorňuje Vobořil.

To potvrzují i statistiky Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí, podle kterých si řada zemí poradila s očkováním nejstarších lépe než Česko. Jde třeba o Španělsko, Dánsko, Portugalsko a Rakousko či Norsko.

Podle gerontoložky a ředitelky Gerontologického centra v Praze 8 Ivy Holmerové existuje řada lidí, kteří se ve vysokém věku nechtějí nechat očkovat, přestože jim v tom jejich zdravotní stav nebrání. „Jsou to různé dezinformace, zprávy, které k nim přicházejí. Mají strach, prostě nechtějí. Považujeme to za nesmírnou škodu, jsme si vědomi, že je to hrozně ohrožená skupina,“ říká Iva Holmerová.

Holmerová upozorňuje na to, že je nutné stále dokola vytrvale vysvětlovat důvody, proč se nechat očkovat. „Je to o překousání informací tak, aby to bylo pro lidi srozumitelné. Myslím si, že by pomohla kampaň, vysvětlovat, vysvětlovat a vysvětlovat. Ne každému je to jasné,“ doporučuje Iva Holmerová a dodává, že nejvíce senioři věří praktickým lékařům.

„Je to nejpodstatnější, aby jim doktor opakovaně vysvětlil. Myslím si, že je tam rezerva, ale nechci to nikomu podsouvat nebo někoho vinit,“ dodává Holmerová.

S tím, že jsou praktičtí lékaři klíčoví, souhlasí i Milan Kubek, zároveň ale upozorňuje na jejich obtížné podmínky. „Do dnešního dne nemají podmínky. Distribuce vakcíny od Pfizeru není dořešená, balení jsou neprakticky veliká,“ vypočítává Kubek.

Reklama

Doporučované