Hlavní obsah

Bezprecedentní případ. Britského strážníka usvědčili z terorismu

Foto: Profimedia.cz

Dvaadvacetiletý britský strážník Benjamin Hannam.

Reklama

Benjamin Hannam byl členem zakázané neonacistické skupiny a držel v tajemství extremistické materiály.

Článek

Dvaadvacetiletý policista Benjamin Hannam z londýnského Enfieldu byl usvědčen z trestného činu terorismu za účast v zakázané neonacistické skupině. Informaci přinesla světová média s tím, že případ britského strážce je bezprecedentní.

Hannam je podle soudu vinen z příslušnosti k neonacistické organizaci National Action (Národní akce), k níž se přidal v březnu 2016, účastnil se jejích schůzek a trénoval s nimi bojové techniky. Své styky se zločinnou skupinou však zamlčel ve své přihlášce do policejního sboru v roce 2017. Na otázku, zda byl někdy v krajně pravicových skupinách nebo organizacích, jejichž cíle „mohou být v rozporu s povinností prosazovat rasovou rovnost“, odpověděl záporně.

Neonacistická skupina Národní akce (National Action)

Neonacistická skupina National Action (NA) je první extrémně pravicovou skupinou, kterou Británie zakázala od konce druhé světové války. Impulzem pro její zákaz bylo veřejné schvalování vraždy labouristické poslankyně Jo Coxové, kterou zabil britský neonacista. Skupina plánovala i další vraždu poslankyně.

Avšak po úniku seznamu registrovaných členů na internetovém neonacistickém fóru v roce 2020 vyšlo najevo, že Hannam byl součástí organizace, kterou v roce 2016 postavilo Spojené království mimo zákon. Kriminalisté ho v březnu loňského roku, tedy měsíc po úniku materiálů, zatkli.

Při vyšetřování u něj policie našla materiály spojené s neonacistickou ideologií, včetně manifestu norského masového vraha Anderse Behringa Breivika, návod na boj s nožem a také nezákonné obrázky malých chlapců a dívek. Strážník, jenž je v současné době postaven mimo službu, veškerá obvinění odmítá. Na kolik let půjde do vězení, zatím není jasné. Soud ho podmínečně propustil na kauci, výši trestu oznámí 23. dubna.

Podle vyšetřování kriminalistů neexistují žádné důkazy o tom, že po červenci roku 2017 Hannam ve spolupráci s teroristickou organizací pokračoval, říkají ale, že některé detaily mohou naznačovat, že kontakt s ní úplně nepřerušil, píše stanice BBC. Vylučují také, že by se Hannam snažil infiltrovat do britské policie úmyslně.

Foto: Profimedia.cz

Benjamin Hannam během výcviků.

„Nic nenasvědčuje tomu, že by Hannam byl součástí úmyslné infiltrace do policie, nebo že by vykonával jakoukoli činnost, jejímž cílem bylo vtáhnout ostatní pracovníky policie do ideologie, kterou zastává,“ říká šéf protiteroristického oddělení ozbrojených sil Velké Británie Richard Smith.

Podle britských médií měl Hannam přítelkyni mauricijského a muslimského původu a také přátele z různých etnických skupin. Několik z nich u soudu uvedlo, že se předsudky u dvaadvacetiletého mladíka nikdy neprojevovaly. Avšak učitelka, která také vypovídala u soudu, řekla, že v jedné eseji, kterou Hannam během studia napsal, byl „netolerantní“ vůči islámu a že během jedné školní debaty neskrýval své „antiimigrační“ názory.

Spekuluje se také o zdravotním stavu policisty. Podle některých odborníků je Hannam autistou, což podle nich souvisí s jeho zájmem o fašismus. Zatímco jedni tvrdí, že Hannam si byl dobře vědom toho, co účast v této skupině znamená, ostatní jsou přesvědčeni, že kvůli této poruše mu nějaký čas trvalo, než si uvědomil, že Národní akce je „špatnou“ organizací.

Podle prokurátorů však jeho diagnóza neomlouvá jeho chování ani nevysvětluje, proč hledal přátele v neonacistické skupině.

Reklama

Doporučované