Hlavní obsah

Bidenova inaugurace bude virtuální. Představil i svého ministra dopravy

Foto: Profimedia.cz

Budoucí americký prezident Joe Biden.

Reklama

Z bývalého Bidenova rivala novým ministrem dopravy. Joe Biden oznámil, že do své nadcházející vlády post obsadí Petem Buttigiegem. Budoucí prezident představil i podobu své inaugurace – vzhledem k pandemii by měla být virtuální.

Článek

Osmatřicetiletý Pete Buttigieg sloužil na postu starosty města South Bend v Indianě mezi lety 2012 a 2020. Letos na jaře předvedl nad očekávání dobrý výkon v několika prvních státech, v nichž se bojovalo o demokratickou nominaci na prezidenta. Následně však z klání odstoupil a postavil se za Bidena. Ten pak Buttigiega přirovnal ke svému zemřelému synovi Beauovi, což označil za „největší poctu, kterou mohu udělit jakémukoliv muži či ženě“.

V úterý budoucí prezident Biden oznámil, že do pozice ministra dopravy ve své nadcházející vládě nominoval právě svého někdejšího soupeře z demokratických primárek.

„South Bend byl kdysi nazýván jedním z amerických umírajících měst. Dnes je centrem inovací a růstu pracovních míst. Starosta Pete Buttigieg toto oživení vedl a byl nominován nově zvoleným prezidentem, aby pokračoval v této práci jako ministr dopravy,“ uvedl tým Bidena a Harrisové na Twitteru.

Buttigieg se v roce 2015 veřejně přihlásil k homosexualitě, zprávy o jeho nominaci do Bidenovy vlády proto oslavuje řada skupin na podporu práv komunity LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů). Pokud by jej do funkce potvrdil Senát, stal by se prvním otevřeně homosexuálním členem amerického kabinetu v historii USA.

Ministerstvo dopravy zodpovídá za provoz dálnic, letadel, vlaků a dalších prostředků hromadné dopravy a podle AP bude zřejmě hrát v nastupující administrativě významnou roli. Biden se totiž zavázal, že nasměruje miliardy dolarů na zlepšení stárnoucí americké infrastruktury a znovu zavede řadu iniciativ, jejichž cílem je snížit produkci skleníkových plynů. Chystá se rovněž zavést povinné nošení roušek ve veřejné dopravě a v letadlech, čímž chce zpomalit šíření koronaviru.

„Pracovní příležitosti, infrastruktura, rovnost a klima, to vše se spojuje na ministerstvu dopravy, kde máme některé z našich nejambicióznějších plánů,“ uvedl ve vyjádření Biden. „Je to okamžik ohromné příležitosti – vytvářet pracovní místa, plnit výzvu v oblasti klimatu a zvyšovat spravedlnost pro všechny,“ tweetoval Buttigieg. „Je mi ctí, že mě nově zvolený prezident požádal, abych sloužil našemu národu jako ministr dopravy.“

Virtuální inaugurace

Svůj prezidentský slib Joe Biden složí 20. ledna na schodech Kapitolu ve Washingtonu. Oslavy jeho inaugurace se však letos budou konat převážně virtuálně kvůli pandemii covidu-19. Stále přitom není jasné, zda se slavnosti zúčastní dosluhující prezident Donald Trump, který ještě stále přímo prohru neuznal.

Samotného ceremoniálu i následného tradičního průvodu se podle organizátorů zúčastní jen omezený počet přihlížejících a formát obou událostí dozná náležitých změn. Plánovací komise rovněž vyzývá Američany, aby nejezdili do Washingtonu a ceremoniál sledovali jen na svých obrazovkách. Prezidentské inaugurace přitom v minulosti přilákaly až několik stovek tisíc lidí.

Inaugurace bude zřejmě v lecčems připomínat letošní demokratický nominační sjezd, do jehož programu se připojila většina řečníků, včetně samotného Bidena, přes videohovor z různých míst Spojených států. Samotné akce v Milwaukee se zúčastnil jen poměrně malý počet osob.

Klimatická mise

Úterní oznámení o Buttigiegovi a virtuální inauguraci pak doplnila ještě další jména. Podle zdrojů amerických médií se rovněž chystá do funkce ministryně energetiky navrhnout Jennifer Granholmovou, někdejší guvernérku státu Michigan. Bývalá šéfka americké Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) Gina McCarthyová by se pak měla stát hlavní koordinátorkou domácích snah o zmírnění klimatických změn.

Granholmová sloužila jako generální prokurátorka Michiganu mezi lety 1999 a 2003, načež se stala na dvě volební období první ženou v guvernérském úřadě tohoto státu na středozápadě USA. V příští vládě bude mít za úkol uskutečnit Bidenův velmi ambiciózní klimatický plán.

Biden chce Spojené státy odklonit od používání fosilních paliv do roku 2050. Slíbil rovněž, že hned první den v úřadě požádá o návrat USA k pařížské klimatické dohodě, z níž Trump zemi vyvedl, protože ji nepovažoval za výhodnou pro americký průmysl.

Hlavní koordinátorkou domácích kroků na ochranu klimatu by se měla stát exšéfka EPA v administrativě Baracka Obamy McCarthyová. Jejím protějškem ve funkci bude bývalý ministr zahraničí John Kerry, který má zastupovat klimatické zájmy USA v zahraničí.

Reklama

Doporučované