Hlavní obsah

Bilance silvestrovských oslav: 149 požárů, tři smrtelné autonehody

Hasiči zasahovali téměř u 124 požárů, přesto šlo o poměrně klidný průběh počátku roku.Video: Eliška Kolomazníková

 

Reklama

Silvestr ani začátek nového roku se neobešly bez smrtelných nehod, požárů a úrazů. I přesto šlo o poměrně klidný průběh počátku nového roku. Vyplývá to ze souhrnných zpráv hasičů, policie a záchranné služby.

Článek

Začátek nového roku v Česku letos poznamenaly tři smrtelné dopravní nehody. V centru Prahy srazil řidič se dvěma promile alkoholu v krvi mladou ženu. Šestadvacetiletá cizinka zemřela na místě. Důsledkem autonehody zemřeli během noci i dva další lidé.

Na silvestra a při novoročních oslavách hasiči zasahovali u bezmála 200 požárů. Nejrušnější pro ně byly první hodiny nového roku – jen během první půl hodiny po půlnočním odpočítávání vzniklo 26 požárů. Od půlnoci do 6:00 hodin hasiči zasahovali u celkem 183 mimořádných událostí, z nichž dvě třetiny tvořily požáry.

Nejčastěji hořelo v Praze, Středočeském, Ústeckém a Moravskoslezském kraji. Nejklidnější noc měli hasiči na Královéhradecku a Vysočině. Ve většině případů oheň způsobila zábavní pyrotechnika. Muži v Brně výbuch pyrotechniky zdevastoval ruku.

„V případě novoročních požárů se nejčastěji jedná o požáry košů na odpadky, plastových kontejnerů, travních porostů a keřů,“ uvedla mluvčí hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Průměrně přitom čeští hasiči vyjíždějí ke 49 požárům za den.

Zatímco letos hasiči v prvních hodinách nového roku řešili celkem 124 požárů, minulý rok bylo výjezdů téměř o 30 méně. V prvním dni roku 2016 si ale požáry vyžádaly 121 hasičských zásahů. Průběh letošních oslav tak byl poměrně klidný.

Reklama

Doporučované