Hlavní obsah

Bílý kámen na Libavé by se měl uskutečnit v náhradním termínu v srpnu

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Cykloturistická akce Bílý kámen, která každoročně v květnu otevírá cyklistům z celé republiky jindy uzavřené vojenské prostory na Libavé, by se měla nakonec letos uskutečnit v náhradním termínu v sobotu 28. srpna.

Článek

Pořadatelé se na tom domluvili s přednostou újezdu i ministerstvem obrany, jejichž souhlas je pro konání akce nezbytný. Loni se Bílý kámen poprvé v téměř třicetileté historii nekonal. Důvodem byla pandemie koronaviru, která zhatila i letošní tradiční termín 1. května.

„Náhradní termín jsme se snažili zajistit hlavně kvůli lidem. Těch zájemců, co volalo a psalo, bylo opravdu hodně. Máme souhlas přednosty újezdu Ladislava Zakuťanského, který dal termín do plánu akcí, a povolilo jej také ministerstvo obrany. Což je pro nás samozřejmě základ,“ řekl pořadatel Milan Heřman. V srpnu se Bílý kámen uskutečnil i v některých předchozích ročnících, kdy byla naplánována kvůli obrovskému zájmu návštěvníků i druhá letní část akce. „Pokud vše bude již v pořádku, zůstaneme od příštího roku znovu u květnového termínu. Příroda je na jaře hezčí,“ doplnil Heřman.

Konání akce však bude podmíněno příznivou epidemickou situací v tuto dobu. Koronavirová opatření přinesou podle pořadatelů i další specifika konání tohoto ročníku. „Již dnes víme, že mezi ně bude patřit skutečnost, že občerstvení účastníků může být zajištěno jen mimo území vojenského prostoru. Na parkovišti pod Strážnou, zámečku Bores ani Velké Střelné občerstvovací stanice nebude,“ doplnili pořadatelé.

Organizátoři se chystají opět zorganizovat také systém autokarových přesunů po trasách akce pro starší účastníky a rodiny s dětmi. Vstupné na akci zůstává na 50 korunách, výtěžek půjde na opravy památek na území vojenského prostoru. „Pořadatelé budou letos připravovat tuto akci za obtížných podmínek, protože dva týdny před dnem konání bude probíhat po celém výcvikovém prostoru rozsáhlé mezinárodní cvičení, a přípravu tak musíme redukovat jen na soboty a neděle,“ dodali organizátoři ve Zpravodaji Bílého kamene.

Cyklistická akce Bílý kámen otevírá jindy uzavřené vojenské prostory na Libavé lidem od roku 1994, na akci každoročně míří na 5000 cyklistů, pěších turistů i seniorů v autokarech. Předloni si Bílý kámen nenechalo ujít 4968 platících účastníků. Letní etapa v srpnu se jezdila v letech 2011 až 2014 kvůli vzrůstajícímu zájmu lidí nejen ze střední Moravy, ale i z celého Česka a sousedních států. Od roku 2015 se Libavá opět otevírala veřejnosti pouze 1. května. Při Bílém kameni se za hranice vojenského prostoru podívalo dosud už zhruba 98 tisíc lidí.

Návštěvníci při této příležitosti mohou zamířit například na jindy nepřístupný zámeček Bores, odsvěcený libavský kostel nebo poutní kostel ve Staré Vodě. Kvůli pořádání akce musejí splnit pořadatelé řadu náročných požadavků od představitelů armády, Vojenských lesů či Vojenské policie.

Reklama

Související témata:
Bílý kámen

Doporučované