Hlavní obsah

Bin Ládinovo dědictví se hroutí, vůdci al-Káidy umírají. Co bude dál?

Foto: Profimedia.cz

Vůdce al-Káidy Ajmán Zavahrí je zřejmě po smrti.

Reklama

Na fotografiích z afghánských hor stál vždy po boku Usámovi bin Ládinovi. Nyní je jeho nástupce v čele teroristické sítě al-Káida nejspíš mrtvý. Egyptský ideolog teroru Ajmán Zavahrí měl zemřít v půlce října.

Článek

Vedení al-Káidy je v troskách. Organizace, která před dvaceti lety ohrožovala prakticky celý svět, ztratila velkou část vlivu už před lety po nástupu takzvaného Islámského státu. Ten byl modernější, brutálnější, ale hlavně dokázal ovládnout obrovské území a plnit fanatikům sny o založení chalífátu. Nyní se al-Káidě rozpadá vedení. Po loňském zabití bin Ládinova syna Hamzy likvidace předních teroristů pokračuje – v Íránu byla v srpnu zabita „dvojka“ v hierarchii organizace, abú Muhammad Masrí, minulý týden pak přišla zpráva o smrti vůdce al-Káidy, Egypťana Zavahrího.

Úmrtí bin Ládinova nástupce v čele organizace oznámil minulý pátek Hassan Hassan, ředitel washingtonského Centra pro světovou politiku a autor globálního bestselleru Islámský stát: Uvnitř armády teroru. „Ajmán Zavahrí, vůdce al-Káidy a nástupce Usámy bin Ládina, zemřel před měsícem doma přirozenou smrtí,“ napsal expert na terorismus na svůj twitterový profil. Svůj příspěvek označil hashtagem #exclusive s tím, že ho potvrzují zdroje blízké al-Káidě.

Během diskuze, kterou jeho tvrzení vyvolalo, Hassan napsal: „Berte tuto zprávu, jak chcete, ale nezveřejnil bych ji, kdyby to byla jen fáma. Koluje teď v džihádistických kruzích a minimálně někteří ji považují za ověřenou.“

Buď mrtvý, nebo vážně nemocný

O den později Hassan napsal, že tentýž zdroj, který mu řekl o smrti Zavahrího, prozradil také zprávu o zabití muže číslo dvě al-Káidy, abú Muhammada Masrího. O jeho zabití izraelskými agenty právě v tu dobu informoval americký deník New York Times. Teroristu zabili agenti symbolic v den, kdy si Američané připomínají 22. výročí pumových útoků na ambasády v Keni a Tanzanii, při nichž zahynuly stovky lidí. Masrí, blízký spolupracovník bin Ládina i Zavahrího, je od té doby jedním z nejhledanějších členů al-Káidy.

Masrího spolu s jeho dcerou Myriam, vdovou po Hamzovi bin Ládinovi, měli zabít Izraelci na přání Spojených států. Od Američanů dostali podle deníku informace o tom, kde se hledaný terorista pohybuje. Dva izraelští agenti ho zastřelili, když řídil svůj vůz v íránské metropoli Teheránu. Hassan je tak přesvědčen, že jeho zdroj je spolehlivý a nelhal, protože mu řekl i o Masrím.

Foto: Profimedia.cz

Ajmán Zavahrí na archivním snímku s Usámou bin Ládinem

Samotná al-Káida se ke zprávám o úmrtí svého vůdce nijak nevyjádřila, to ale není nic divného. Teroristické organizace tyto zprávy obvykle co nejdelší dobu zadržují, aby nenarušily morálku svých stoupenců nebo připravované akce.

To potvrzuje i americká neziskovka SITE, která monitoruje online aktivity džihádistů i bělošských rasistických skupin. „Pro al-Káidu je typické, že nezveřejňuje zprávy o úmrtí svých vůdců včas,“ tweetovala ředitelka SITE Rita Katzová. Připomněla přitom, že smrt Hamzy bin Ládina teroristická síť dodnes nepotvrdila a o zabití amerického džihádisty Adama Gadahna informovala až po dlouhých pěti měsících. Na soukromém diskuzním fóru al-Káidy se nicméně prý zpráva o smrti Zavahrího krátce objevila, brzy ji ale její autor smazal.

Později se Hassan Hassan pokusil zprávu ještě ověřit a nadále trvá na tom, že měl jeho informátor pravdu. Jisté prý je, že Zavahrí je buď vážně nemocný, nebo se ukrývá a je zcela odříznutý, jak to někdy dělává. „Můj nejlepší zdroj ale trvá na tom, že zemřel,“ uzavřel expert diskuzi.

Podle profesora Baraka Mendelsohna, který je autorem několika knih o al-Káidě, se o smrti Zavahrího spekuluje už několik měsíců. Zpravodajské agentury podle něj věří, že Zavahrí je minimálně vážně nemocný. „Pokud se to nestalo teď, stane se to velmi brzy,“ řekl agentuře AFP o skonu Zavahrího.

Jak shrnuje ve své analýze Daniel L. Byman z thinktanku Brookings, dokázal se Zavahrí na rozdíl od IS vyhnout lákadlu budovat stát, a tím také i jeho zničení. Podařilo se mu také udržet kontakty s různými teroristickými hnutími po celém světě, která se k al-Káidě hlásí. A to včetně afghánského Tálibánu, který byl v rámci mírových jednání pod tlakem, aby se kontaktů s al-Káidou vzdal.

Na druhou stranu i Zavahrího stoupenci přiznávají, že mu oproti bin Ládinovi chybělo charisma, byl pedantický a během doby, kdy stál v čele al-Káidy, už nebyla teroristická síť schopna zorganizovat rozsáhlé útoky jako v minulosti.

V posledních měsících tak al-Káida zažívá horor a ztrácí jednoho vůdce za druhým. V říjnu zlikvidovaly afghánské speciální jednotky Hussáma Abdala Raúfa, dalšího z velitelů blízkých Zavahrímu. Raúf působil v afghánské provincii Ghazní, kde úzce spolupracoval s hnutím Tálibán. Několik dalších předních figur teroristické sítě zabily drony v Sýrii, mezi nimi například abú Muhammada Súdáního, už předtím pak šéfa syrské odnože organizace Chálida Arúrího. V září pak další střela vyslaná z dronu zabila vrchního plánovače Sajjáfa Tunsího. Už loni zemřel výše zmiňovaný Hamza bin Ládin.

Nahradí Zavahrího další Egypťan?

Z éry starých vůdců, kteří se podíleli na útocích na Světové obchodní centrum v roce 2001, už prakticky nikdo nezbyl. Výjimkou je další Egypťan, Saíf Ádil, bývalý podplukovník egyptské armády. Ten svého času plánoval svržení prezidenta Husního Mubaraka, později se přidal k bin Ládinovi. Podílel se například na výcviku bojovníků, kteří útočili na Američany v Somálsku. V hierarchii al-Káidy rychle stoupal a nyní figuruje na americkém žebříčku nejhledanějších světových teroristů.

Zda se mu ale podaří značku al-Káida výrazně oživit, není jasné. Jak už bylo řečeno, v džihádistických kruzích je teď populárnější Islámský stát, k němuž se hlásí většina islamistických teroristů vraždících v poslední době v Evropě. Silná nicméně zůstává odnož al-Káidy na arabském poloostrově (AQAP), ale i hnutí Šabáb terorizující východ afrického kontinentu.

Reklama

Doporučované