Hlavní obsah

Bioteroristé můžou zabít víc lidí než jaderná válka, varuje miliardář Bill Gates

Podle Gatese se vlády rizikem bioterorismu dostatečně nezabývají.

 

Reklama

Ještě před začátkem mezinárodní bezpečnostní konference v Mnichově označil Gates bioterorismus za největší hrozbu.

Článek

Spoluzakladatel firmy Microsoft Bill Gates se obává, že společnost zasáhne pandemie, která bude mít pro lidstvo hrozivé následky. Rychlé pokroky v oblasti genetického inženýrství podle něj otevírají dveře malým skupinám teroristů, kteří dokáží biologické viry použít jako zbraň.

Nejbohatší člověk planety se ještě před zahájením víkendové bezpečnostní konference v Mnichově nechal slyšet, že by se světové vlády měly místo jaderných a chemických zbraní začít zabývat právě bioterorismem.

„S jadernými zbraněmi je možné uvažovat, že vše skončí poté, co zemře 100 milionů lidí. Šíření pravých neštovic nic nezastaví. Pokud se něco takového dostane ven a začne se to šířit, zemře mnohem větší počet lidí,“ řekl Gates britskému deníku The Telegraph.

Nejsme připraveni

Zatímco se vlády soustředí na problémy s jadernými a chemickými zbraněmi, větším nebezpečím podle Gatese může být třeba obyčejný virus chřipky, který malá teroristická skupina upraví ve smrtící nový kmen. Vlády by proto měly být připravené rychle zastavit šíření nemocí. Zatímco na válku připraveni jsme, na epidemie ne, varoval.

„Je to jako zemětřesení. Zamysleme se nad tím, jaké jsou jednotlivé stupně (úroveň otřesů podle Richterovy škály, pozn. red.). Pokud zemře deset lidí, je to jednička. Sto mrtvých je dvojka... Bioterorismus dosáhne nejen na šestku, ale i na sedmičku, osmičku nebo devítku. Taková jaderná válka se po dosažení šestky nebo sedmičky, osmičky zastaví. Bioterorismus ale nemá hranici, pokud není nikdo, kdo by šíření (viru) zastavil," dodal miliardář.

Jako španělská chřipka

Podobná katastrofa, před jakou Gates varuje, se v minulosti už několikrát stala. Například v roce 1918, kdy propukla pandemie španělské chřipky. Virus se tehdy rozšířil přirozenou cestou po celé planetě.

Za necelé tři roky vzal život víc než 50 milionům lidí. Podle některých odhadů mrtvých bylo až 100 milionů.

Dalším příkladem je nedávná epidemie eboly v západní Africe, která zabila přes 11 tisíc lidí.

Reklama

Doporučované