Hlavní obsah

Black Panthers pokračují v dominanci, ligu amerického fotbalu chtějí ovládnout pošesté za sebou

Vládci amerického fotbalu v Česku.Video: Oliver Sálus, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jejich dominance nemá obdoby. Američtí fotbalisté Prague Black Panthers vládnou české lize už pět sezon v kuse. A i do té šesté vstoupili na vítězné vlně. Rivaly Prague Lions porazili 48:0, Brno Alligators pak 49:3.

Článek

Parta kolem quarterbacka Jana Dundáčka se může spolehnout především na skvělou obranu. Sám Dundáček ale emoce z úvodních dvou výher usměrňuje.

„Výsledky hovoří jasně pro nás, ale tak jednoznačný průběh to nemělo. Měli jsme hodně štěstí na odražené balony.”

Mnohem větší konkurenci měli Black Panthers před dvěma lety v rakouské lize, kterou hráli souběžně s tou českou. A právě zkušenosti z prestižní soutěže a fakt, že jádro týmu drží dlouhodobě pospolu, stojí za úspěchem pražského týmu.

„Důležitý je také tým trenérů, který máme a který je v americkém fotbale klíčový. Je důležité, aby se trenéři mužstvu věnovali naplno, a to v ostatních týmech prostě chybí. My se tomu ideálnímu formátu přibližujeme,” říká Dundáček. Panthers má nově pod taktovkou Američan Daniel Levy, který se může pyšnit se zkušenostmi z americké univerzitní ligy. Novou akvizicí do pole je pak třeba americký running back William Young.

Počet zámořských importů ustanovil svaz na dva, nové týmy v lize pak mohou mít o jednoho navíc. Podle Dundáčka je tohle číslo optimální. „Importi pomůžou krátkodobě, můžou předat spoluhráčům zkušenosti, ale pořád si myslím, že důležitější je kvalitní trenér. Když pak fotbalisty nikdo neusměrňuje, často si dělají co chtějí a je to spíše na škodu.”

Rozhovor s komentátorem zápasů NFL Jindřichem Rajchlem.Video: Oliver Sálus

Zkušenými Američany se mohou pyšnit i další týmy, za Lions hází Zach Bartlow, v Pardubicích pak řídí ofenzívu Chris Forcier. Ten v minulosti dokonce prošel přípravnými kempy týmů NFL New Yorku Jets a Jacksonvillu Jaguars. Zkraje sezony si ale v dresu pardubických Stallions poranil kotník a aktuálně je mimo hru.

V Prague Black Panthers v minulosti působil zase Kyle Newhall-Caballero, který se objevil na soupisce Oaklandu Raiders. Do NFL se jako quarterback nakonec nedostal, po ukončení hráčské kariéry v dresu Black Panthers se ale k organizaci Raiders připojil jako skaut.

Kariéra amerického fotbalisty v zámoří je závislá na draftu do lukrativní NFL. Mimo NFL jsou tu pak jen malé regionální ligy nebo kanadská CFL. Pokud se hráč po univerzitě neprosadí, což se týká zhruba 99 procent případů, s fotbalem většinou končí. Čerstvě po absolvování univerzity ale pro Američany existuje možnost zahrát si v Evropě - na rok, na dva. Nejlepší evropské týmy platí americkým importům zhruba 2500 eur měsíčně, zařizují jim bydlení, příspěvky na jídlo i další benefity. A to vše i přesto, že americký fotbal je třeba v České republice amatérským sportem.

K profesionalizaci má třeba na rozdíl od ragby fotbal ještě daleko. Do budoucna ale existuje šance, že se do NFL dostane více Evropanů.

„Několik evropských hráčů se do NFL dostalo, ale děje se to opravdu jen zřídka. Přeci jen, v USA hraje fotbal prakticky každé sportovně založené dítě. Pokud půjde z Evropy na americké univerzity sto tisíc fotbalistů, tak se do budoucna někdo do NFL určitě natrvalo probojuje,” myslí si quarterback Dundáček.

Reklama

Doporučované