Hlavní obsah

Blanenská nemocnice si bude moci znovu vychovávat lékaře, získala akreditaci

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Blanenská nemocnice si bude moci znovu vychovávat vlastní lékaře hned po jejich absolutoriu. Absolventi lékařských fakult kvůli vyhlášce z roku 2018 neměli jistotu, že se jim odborná praxe v blanenské nemocnici započítá.

Článek

Nemocnice neměla příslušnou akreditaci. Nově ji získala. Na webu města to uvedla mluvčí radnice Pavla Komárková a mluvčí nemocnice Marie Kalová.

„Je to pro nás obrovská úleva. Mladé lékaře jsme vždy vzdělávali, ale nová vyhláška účinná od roku 2018, to najednou změnila. Nově tehdy stanovila podmínku, že akreditaci dostane jen takové zařízení, které zajistí vzdělávání téměř ve všech oborech odborné praxe. To byla nečekaná komplikace nejen pro nás. Blanenská nemocnice pokrývá potřeby regionu spolu s tou boskovickou, úzce spolupracujeme také s nemocnicemi v Brně, zdravotní péči ve všech obory zde proto nenabízíme. Bez ohledu na to, jak kvalitně máme zajištěnou péči v námi nabízených oborech, nám hrozilo, že akreditaci nezískáme,“ uvedla ředitelka zařízení Vladimíra Danihelková.

Situaci řešilo vedení města i nemocnice. Novou vyhlášku, která upravila pravidla pro uznávání praxe, ministerstvo zdravotnictví vydalo na sklonku minulého roku. Až na jejím základě se blanenská nemocnice dočkala dokončení řízení o akreditaci. Jistotu započítání praxe tak nyní mají všichni nově přijímaní mladí lékaři i ti, kteří už v blanenské nemocnici praxi absolvovali.

„Hodně nám to zjednoduší situaci. Zejména v době, kdy je celorepublikově akutní nedostatek zdravotnického personálu, mohou být mladí medici výraznou posilou. Dobrá zpráva je to pro ně ale také pro naše zkušené lékaře,“ uvedla primářka interního oddělení Naděžda Formánková.

Nemocnice Blansko slouží pro region zhruba se 110.000 obyvateli. Zařízení má přes 450 zaměstnanců, z toho je více než 70 lékařů a bezmála 300 lidí je zaměstnáno jako střední zdravotnický personál.

Reklama

Doporučované