Hlavní obsah

Blatný zrušil šéfům hygien přesčasy. Nejsou prý třeba, všechno šlape

Foto: vláda.cz

Procesy jsou nastaveny. Tak co.

Reklama

Ředitelé hygien měli od září nařízenou služební pohotovost. Tedy práci po večerech a o víkendech. Už není potřeba, říká ministerstvo.

Článek

Když budou ředitelé krajských hygien chtít, mohou ve čtyři odpoledne vypnout počítač a jít s čistou hlavou domů. Pandemie nepandemie.

Ministerstvo zdravotnictví podle zjištění Seznam Zpráv od února zrušilo čtrnácti šéfům hygienických stanic takzvanou služební pohotovost. Ve zkratce znamená, že musí - když je potřeba - pracovat přes čas i o víkendech. Samozřejmě za to dostávají extra peníze.

Služební pohotovost měli ředitelé hygien od podzimu, když propukla druhá koronavirová vlna. Začátkem tohoto měsíce ale přišlo z Ministerstva zdravotnictví rozhodnutí, že se pohotovost ruší. Bez podrobností, které by to vysvětlovaly.

„Důvod tam uveden nebyl,“ potvrdila ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. „Nikdo mi to nevysvětlil,“ doplnil i Michal Bartoš, který vede hygienickou stanici v Plzeňském kraji.

Podle Ministerstva zdravotnictví zákon nepočítá s tím, že pracovní povinnost budou mít hygienici nařízenou sedm dní v týdnu - navíc několik měsíců v řadě. „Je institutem mimořádného charakteru s významným dopadem do soukromého života zaměstnanců,“ řekla mluvčí ministerstva Barbora Peterová.

Navíc dodala, že jsou „nastavené procesy“ v rámci Chytré karantény. Ta zahrnuje informační systém, s jehož pomocí hygienici obvolávají nakažené a lidi v karanténě, dále pak jednotné cal lcentrum a trasování lidí, s nimiž přišli nemocní do styku.

Ministerstvo také říká, že když bude potřeba, nařídí ředitelům práci přesčas, což je něco jiného než pohotovost. Nebo případně pohotovost zase zavede - záležet prý bude na situaci.

Ředitelé, které Seznam Zprávy oslovily, ale říkají, že dál budou muset pracovat až dvanáct hodin denně a několik hodin o víkendech. A to proto, že v Česku pandemie neoslabuje, přibývají tisíce nakažených denně a s rozšiřováním takzvané britské mutace očekávají ještě vyšší denní statistiku nově nemocných.

A když ministerstvo argumentuje zajetým systémem Chytré karantény a trasováním, je třeba připomenout, že hygienikům se za poslední měsíc daří úspěšně vytrasovat na každého nakaženého průměrně jen jednoho člověka.

Další nápor na hygieniky pak znamenalo i uzavření tří okresů - Sokolovska, Chebska a Trutnovska - z konce minulého týdne.

Reklama

Doporučované