Hlavní obsah

„Bláznovství“, které se vyplácí. Kiwi.com není zdaleka první český start-up prodaný za víc než miliardu

Přehledně: Kiwi.com a jiné české investorské výhry.Video: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

 

Reklama

Prodej poloviny podílu v Kiwi.com za 3 miliardy korun je největším českým start-upovým exitem posledních let. Nejde ale zdaleka o jedinou tuzemskou venture kapitálovou transakci, na které investoři vydělali násobky vložených peněz.

Článek

U financování start-upů se často používá zkratka FFF. Pochází z anglického „family, friends and fools“ a odkazuje na to, že riskantním byznysům, které často začínají jen jako nápad v hlavě, na papíře nebo na legendárním ubrousku, poskytne první peníze rodina, přátelé nebo nějaký blázen.

Být oním bláznem se ale občas dost vyplácí. Ať už jde o prvotního (andělského) investora nebo zpravidla v další fázi přistupující venture kapitálové fondy. Tedy společnosti specializované na investice do velmi rychle rostoucích firem. Mechanismus je jednoduchý: za nějakou formu vlastnického podílu dodá fond kapitál. A doufá, že firma se prosadí a on svou investici zhodnotí.

Buď tím, že firma vstoupí na burzu, koupí ji velký konkurent nebo jiný a větší fond. Obecně se tomuto momentu říká exit.

Tak jako se to stalo nyní v Kiwi.com, kde skupina investorů zněkolikanásobila své původní vklady. Americkému fondu své podíly prodali Sugilit Invest, Impuls Capital Ondřeje Tomka, investor Jiří Hlavenka a někdejší ředitelka firmy Lucie Brešová.

Tito spolumajitelé odešli z majetkové struktury úplně. Část svých podílů prodávali i další, kteří ale ve firmě nakonec zůstali – včetně zakladatele Olivera Dlouhého. Dohromady Američané zaplatili za 51% podíl přibližně 3 miliardy korun, což znamená největší český exit této generace firem.

Ve velké většině případů to takhle nevyjde. Mnohem víc start-upů se neprosadí a zkrachuje. Investoři tak své peníze zpátky nikdy neuvidí. S tím se ale počítá, a proto se této branži také říká rizikový kapitál. Ale aby systém fungoval, je nutné, aby tu právě existovaly příklady jako nynější exit v Kiwi.com. A v posledních letech jich i v Česku pár bylo.

Zpravidla je vzorec takový, že velká americká společnost kupuje firmu sídlící v pražském Karlíně.

V roce 2013 koupil firmu odhalující pokročilé kyberhrozby Cognitive Security americký gigant Cisco. Radost z toho nebyla jen na ČVÚT, odkud pocházejí zakladatelé firmy, ale i na Karlově náměstí. Tam totiž sídlí fond Credo Ventures, pro který to byl první velký exit. Fond (a investoři, kteří do něj vložili peníze) vlastnili v době prodeje okolo třetiny. Cena nebyla zveřejněna, ale mluvilo se o stamilionech korun.

Další pěkný příběh napsala v roce 2016 původně písecká firma TCP Cloud. I tu koupila – v přepočtu za miliardu korun – americká firma. Tentokrát to byl Mirantis.

Předloni hned v lednu potom další velký americký hráč Oracle koupil českou firmu Apiary. Tady odhady o hodnotě obchodu mluvili až o částce okolo 2,5 miliardy korun. Do firmy, která vyvíjí nástroj na komunikační rozhraní aplikací (API) před exitem investovali Credo Ventures, Reflex Capital nebo RSJ Karla Janečka.

V tom samém roce došlo k prodeji Slevomatu, který je v tomto výčtu výjimečný tím, že se soustředil na domácí trh a cílil na koncového zákazníka (ostatní jsou tzv. B2B model). Britský fond Secret Escapes zaplatil za českou firmu okolo 1,5 miliardy korun. Peníze putovaly hlavně k investorům ze skupin Miton a Enern, které stály či stojí za dalšími českými e-commerce start-upy jako DámeJídlo, Rohlík.cz, Twisto nebo Heuréka.

A další klasika: americká firma (Twilio) kupuje karlínskou firmu (Ytica). Společnost vyvíjející softwarové nástroje pro call centra stála loni podle odhadů okolo miliardy korun. Firma tehdy existovala pouze rok a půl, což je krátká doba i na rychlý svět technologických start-upů.

Ze stejného oboru, ze stejné pražské čtvrti a přibližně za stejnou cenu byl i poslední velký exit předcházející stěhování podílů v Kiwi.com. Izraelská firma zaplatila letos v květnu podle odhadů okolo miliardy korun za českou Brand Embassy. Mezi prodávajícími byl opět český fond Reflex Capital a také Rockaway Jakuba Havrlanta.

Na jakousi „emeritní pozici“ by se do výčtu daly zařadit i dvojí burzovní exity antivirových firem AVG a Avastu. Tyto firmy už ale už v době, kdy investoři vydělávali na jejich IPO, měly za sebou desítky let praxe a patřily mezi světové lídry v oboru.

Reklama

Doporučované