Hlavní obsah

Blíží se konec nedostatku krve? Vědci upravují nejčastější typ na ten, který mohou dostat všichni

Nový objev kanadských vědců by mohl pomoci s nedostatkem krve v nemocnicích.Video: Petr Juna, Seznam Zprávy

 

Reklama

Stárnutí současných dárců a málo nových. S tímto problémem se potýká stále více nemocnic nejen v České republice, ale i po celé Evropě. Nedostatek vhodné krve by mohl vyřešit nový objev kanadských vědců.

Článek

A, B, AB a 0. Kvůli krevním typům nemůžeme až na výjimky přijmout krev od kohokoliv a kdokoliv od nás. Na vině jsou antigeny, které blokují příjem nevhodné krve a její transfuze do oběhu by mohla skončit až smrtí. Vědci z University of British Columbia z Vancouveru však našli způsob, jak tuto situaci změnit. Zjistili totiž, že mikrob žijící v našich střevech produkuje enzymy, které mohou antigeny měnit. S informací přišel server sciencemag.org.

A to dokonce z typu nejčastějšího – A, na typ, který může přijmout každý, neboli 0. Tento objev by tak mohl výrazně pomoci lékařům, kteří v současné době upozorňují na nedostatek dárců. Krev lze totiž darovat jen v určitém věkovém rozmezí, a zatímco současní dárci stárnou a stávají se nevhodnými, nových přichází málo. Pokud by tedy zdravotníci dokázali uměle vytvořit krev vhodnou pro všechny pacienty, jejich problém by byl méně fatální. Výzkum je v současné době ve fázi testování, zdali postup nemá vedlejší účinky.

Největší nedostatek krve bývá tradičně v létě, kdy lidé často cestují na zahraniční dovolené do exotických oblastí. Karenční doba po návratu se pak pohybuje mezi týdnem až šesti měsíci. Zároveň však je i vyšší spotřeba způsobená úrazy z letních radovánek a sportů nebo dopravních nehod. Nemocnice se proto snaží přesvědčit zejména mladé lidi, aby se zapojili do dárcovského programu.

Reklama

Související témata:

Doporučované