Hlavní obsah

Blog: Sebetrasování je sebevědomý plán. Rozhodne pud sebezáchovy

Jan Lipold
šéfkomentátor

Ideální trasou samozřejmě je, pokud má pozitivní test samojediný samotář.

Reklama

V zemi, kde podle oficiálního sčítání lidu žije 15 tisíc Jediů, bude aplikace sebereportovacího formuláře vyžadovat značnou sebekázeň.

Článek

Jednou z odpovědí na znepokojivé epidemické křivky má být takzvané sebetrasování.

To řekl premiér Andrej Babiš. Ministr Adam Vojtěch projekt nazval spíš sebereportováním, v každém případě má jít o to, aby člověk, který je pozitivní na covid-19, hygienikům a hygieničkám sám od sebe napsal, s kým se v poslední době setkal a jaké jsou na dotyčné kontakty. Pokud možno s nikým, a ten telefon taky nesouhlasí. A tím trasérům usnadnil práci.

Jde o sebevědomý projekt. V zemi, kde podle oficiálního sčítání lidu žije 15 tisíc Jediů, bude aplikace sebereportovacího formuláře vyžadovat značnou sebekázeň. Někteří ho vyplní jen se sebezapřením. Jiní se sebelítostí.

Přitom by to měla být samozřejmost. A myslel jsem, že samosběr dat takhle už dávno samočinně funguje a zvládá ho každý samouk i ten největší samorost. Pokladní v samoobsluze, chovatelé samojedů, samostatní referenti samospráv, ti všichni si přece píší deník, a to nejen z nějaké samolibosti. Teď se samo sebou potvrdí, jak každá samohláska může být cenná, i když jde o samomluvu.

Vlastní zápisky sice často bývají zatížené sebereflexí, sebestředností, sebeláskou, nebo dokonce sebemrskačstvím, ale tady přece nejde o nějakou sebeprezentaci. Sebetrasování si žádá tvrdá fakta a v pudu sebezáchovy je každý „deníkář“ vyklopí bez sebemenšího zaváhání. Klid, nikdo po vás nežádá nějaké sebehodnocení, natož sebevražednou sebechválu.

Bylo opravdu zbytečné, když ministerstvo zdravotnictví pohrozilo nespolupracujícím samoplátcům a ministerstvo financí nespolupracujícím samoživitelkám samovazbou na samonafukovací karimatce. To hraničí se samohanou samovládců.

Mírnější verze vyhlášky už sebekriticky připouští, že odmítnout sebereportování bude v jednotlivých případech možné ve jménu práva na sebeurčení a údajného zachování sebeúcty. Ale to zase v připomínkovém řízení coby samoúčelný sebeklam odmítá ministerstvo sebeobrany.

Sebenaplňující proroctví tedy zní: Musí se to zkusit, ale budou s tím potíže.

Reklama

Související témata:

Doporučované