Hlavní obsah

Bob Dylan o Nobelovu cenu nejeví zájem, akademii došla trpělivost

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Bob Dylan nejeví zájem o Nobelovu cenu za literaturu (video: Barbora Kalátová).

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Není jasné, zda se americký písničkář 10. prosince do Švédska vůbec dostaví, aby převzal cenu z rukou švédského krále Karla XVI. Gustava.

Článek

Švédská akademie věd, která má na starosti udělování Nobelovy ceny za literaturu, už vzdala snahy o kontaktování letošního vítěze Boba Dylana.

„Právě teď neděláme nic“, uvedla tajemnice Sara Daniusová. „Volala jsem a posílala e-maily jeho nejbližšímu spolupracovníkovi a obdržela jsem od něj velmi milé a přátelské odpovědi. Nic dalšího prozatím podnikat nebudeme,“ dodala.

Písničkář se dosud ke svému ocenění nijak nevyjádřil, ačkoliv k tomu měl příležitost na koncertu v Las Vegas. Ten se konal krátce poté, co Švédská akademie věd vyhlásila, že se Dylan stane držitelem Nobelovy ceny. Zpráva o ocenění se sice objevila na jeho oficiální facebookové stránce, ale jedná se pouze o oznámení. Jakékoliv Dylanovo vlastní vyjádření zde chybí.

Není tedy jasné, zda se americký písničkář 10. prosince do Švédska vůbec dostaví, aby převzal cenu z rukou švédského krále Karla XVI. Gustava. Daniusová však zůstává klidná a věří, že se Dylan nakonec ukáže.

„Ovšem když nebude chtít, tak nepřijde. Tak či tak to bude velká party a ocenění mu právem náleží,“ vyjádřila se Daniusová k Dylanově případné neúčasti na ceremoniálu.

Bob Dylan se stal vůbec prvním člověkem, který Nobelovu cenu obdrží za písňovou tvorbu. Ocenění dostal za tvorbu nových poetických vyjádření v rámci velké tradice amerického písničkářství. „Jsem velice rád, že se literární komise otevírá novým žánrům, jako jsou třeba písňové texty. Myslím, že je to úžasné,“ vyjádřil se k Dylanově vítězství norský autor Karl Ove Knausgaard. Obratem ale dodal, že on sám by cenu raději udělil jednomu z trojice spisovatelů Pynchon, Roth nebo McCarthy.

Autorka: Klára Šuhajová

Reklama

Související témata:

Doporučované