Hlavní obsah

Bod po bodu: Co vláda změnila a jaká opatření platí. Dala nový úkol firmám

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Po návratu ze zahraniční dovolené musí zaměstnanec přinést negativní test.

Reklama

Přehled opatření proti šíření koronaviru, který v současnosti v Česku platí.

Článek

Kvůli nebezpečí nekontrolovaného šíření mutace delta v Česku vláda ve čtvrtek večer mimořádně zasedla, aby zpřísnila některá mimořádná opatření pro boj s epidemií - podrobně ZDE. Nová opatření se týkají především cestování. Pro připomenutí přinášíme stručný přehled toho, co v Česku momentálně platí.

Jaká je situace s nákazou ve vaší obci, se můžete podívat v unikátní mapě ZDE.

Ochrana dýchacích cest

Respirátor, nanoroušku nebo šátek z nanomateriálu je nyní povinné nosit pouze ve veřejných vnitřních prostorách (obchody apod.) a v MHD. Venku už povinnost nosit ochranu dýchacích cest odpadla, a to i v případě, že není možné dodržet minimálně dvoumetrový rozestup od jiných lidí.

Služby a kultura

Do restaurace, kina či na koncert je možné jít při splnění určitých podmínek, jedná se především o prokázání bezinfekčnosti. Bez testu mohou nově za kulturou či gastronomií, ale také na návštěvu do nemocnice či domova důchodců, vyrazit lidé, kteří jsou minimálně 14 dnů po kompletním ukončení očkování, u dvoufázového očkování tedy po druhé dávce. Doposud byl jako bezinfekční brán i člověk, který je 22 dnů po dávce první. Nové nařízení začne platit od pátku 9. července.

Kdo se nemůže prokázat kompletním očkováním, musí buď prokázat, že je maximálně 180 dnů po nákaze koronavirem, nebo musí předložit platný test. U antigenních testů stále platí, že nesmí být starší 72 hodin, u PCR testů je pak platnost 7 dnů.

Návrat z dovolené

Nově je potřeba absolvovat test při návratu z jakékoliv země světa, i z těch takzvaně zelených, tedy s malou mírou rizika. U zelených a oranžových zemí platí, že cestovatel musí vyplnit příjezdový formulář a mít buď maximálně 48 hodin starý antigenní test, či maximálně 72 hodin starý PCR test. „Test může proběhnout před příjezdem nebo nejpozději 5 dnů po příjezdu,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Osvobozeni od testu jsou lidé s více jak 14 dnů starým plným očkováním či lidé, kteří v uplynulých 180 dnech covid-19 prodělali. Příjezdový formulář vyplnit musí.

U červených a tmavě červených zemí stále platí i 5 dnů samoizolace následovaných PCR testem.

Novinkou je, že každý, kdo se vrátí ze zahraniční dovolené, se bude moct vrátit do práce pouze v případě, že zaměstnavateli předloží negativní test. Bez něj ho zaměstnavatel nesmí vpustit na pracoviště. V případě návratu ze zemí s nízkým a středním rizikem bude možné do doby prokázání se negativním testem docházet, avšak pouze v respirátoru.

Vše rovněž platí od pátku 9. července.

Obchody

Do obchodu je nutné vstupovat v respirátoru třídy minimálně FFP2 nebo obdobné ochraně dýchacích cest (nanorouška, nanošátek). Nyní platí, že v obchodě může být maximálně jeden zákazník na 10 metrů čtverečních.

Reklama

Doporučované