Hlavní obsah

Boeing přišel kvůli potížím s modelem 737 MAX o rating

Foto: Profimedia.cz

Uzemněné Boeingy 737 MAX společnosti Southwest.

Reklama

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti americké strojírenské společnosti Boeing o jeden stupeň na úroveň A-. Poukázala na nejistotu ohledně termínu obnovení provozu letounů Boeing 737 MAX.

Článek

Problémy kolem letadel 737 MAX podle Fitch výrazně snížily finanční rezervy společnosti Boeing, která se tak stala zranitelnější v případě neočekávaných událostí.

Agentura předpokládá, že dluh firmy Boeing se v loňském roce téměř zdvojnásobil na zhruba 27 miliard dolarů (512 miliard Kč) a že se v první polovině letošního roku bude dál zvyšovat.

Potíže kolem letadel 737 MAX podle Fitch „pravděpodobně zvýší podnikatelská rizika spojená s pokutami, soudními spory, oslabenou konkurenční pozicí či poškozenou pověstí“.

Provoz letadel 737 MAX byl loni v březnu přerušen po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii, při kterých zemřelo celkem 346 lidí. Zatím není jasné, kdy budou moci stroje 737 MAX znovu začít létat. Boeing byl mnoho let největším výrobcem letadel na světě. Kvůli potížím s letouny MAX jej ale na pozici jedničky loni nahradil evropský konkurent Airbus.

Reklama

Související témata:

Doporučované