Hlavní obsah

Bohdalová má svou bankovku. Sběratelé na ni čekají dny, její cena vystřelí

Foto: Euro Souvenir

Jiřina Bohdalová má vlastní eurobankovku. Na veletrhu půjde pořídit za desítky korun, za pár dní může její cena mnohonásobně vzrůst.

Reklama

Výstaviště Letňany otevírá v pátek brány sběratelům. Aby jich nalákal co nejvíc, nabídne jim suvenýr – eurobankovku s Jiřinou Bohdalovou. Fanoušci na ni stojí frontu už několik dní.

Článek

Je neděle odpoledne a před výstavištěm PVA EXPO Praha se začíná tvořit fronta na veletrh Sběratel.

Ten o několik dní později vpustí do svých útrob na dva dny milovníky starých pohlednic, telefonních karet, filmových plakátů, vinylů či minerálů a samozřejmě i obligátních známek, mincí a bankovek, aby se mohli těšit z toho, že si vzájemně vyměňují to, co zbožňují.

„Já tu jsem od úterka, ale ostatní už od neděle. Vytváříme si seznamy, do kterých se každý nový příchozí zapisuje, aby bylo jasné, kdo půjde na řadu první a kdo až po něm, až se otevře. Chceme tak předejít tomu, aby někdo nepředbíhal a nevznikaly konflikty. Ráno a večer se tu vždy sejdeme a všechno zkontrolujeme a střídáme se v zapisování,“ vysvětluje paní Veronika z Brna, která začala před dvěma lety sbírat eurobankovky – tehdy byla vydána pamětní bankovka s Karlem Gottem.

Foto: Martin Moc

V Letňanech se začala tvořit fronta pět dní před otevřením veletrhu.

Od té doby jezdí s ostatními fanoušky po různých městech a sbírá bankovky s nulovou nominální hodnotou vydávané k různým pamětním výročím. Čekání ve frontách na limitované edice bere jako zábavu.

„Je to můj koníček. Líbí se mi, že se setkávám s lidmi se stejnou zálibou, povykládáme si o tom a je to fajn. Navíc je to dobrodružství, které jen tak nezažijete. Někdo spí ve stanu, někdo na ubytovně a já v autě ve spacáku,“ směje se Veronika.

Ve čtvrtek, kdy se spolu bavíme, je v seznamu zapsáno asi 60 lidí. Veronika odhaduje, že před otevřením veletrhu jich bude až tři sta. Respektuje skutečně každý pravidla, která první sběratelé na místě nastaví?

Foto: Martin Moc

Takto vypadala fronta v Letňanech v pátek po osmé hodině ráno, tedy zhruba dvě hodiny před otevřením.

„Kdo to zná, tak ano, kdo ne, tak bývá naštvaný, my se mu to snažíme vysvětlit a občas vznikne hádka. Nejhorší to bylo u Gotta. To byla masovka a bylo to divoké. Mistra znali všichni, takže přijelo i hodně cizinců a konflikty musela řešit dokonce policie. Od té doby se snažíme zajistit pořádek, aby se to neopakovalo, a čím dál tím víc lidí to respektuje a nepředbíhá,“ dodává žena, která se živí v Brně jako masérka.

Eurobankovky s nulovou nominální hodnotou si návštěvníci veletrhu budou moci koupit v automatech za 80 korun. Každý sběratel si však bude moci odnést jeden, maximálně dva kusy z edice limitované na 5 000 bankovek.

Papírový suvenýr vydaný k příležitosti 90. narozenin herečky Jiřiny Bohdalové má pro Veroniku dva významy. Jednak dostane další kus do své sbírky a jednak ji obohatí o ženu, které si váží.

„Paní Bohdalová je celebrita. V dětství jsme si pouštěli její desky s Křemílkem. Líbila se mi ve filmu Fany a mám ji také ráda v pohádkách – když hraje čarodějnice, je to úžasné,“ zasní se Veronika.

Je však nutné, aby stála ve frontě tolik dní před otevřením veletrhu? Podle Radima Václavíka, odborníka na mince a bankovky z numismatického aukčního domu Macho & Chlapovič, záleží na tom, co si od toho člověk slibuje. Vydávání eurobankovek známých osobností má totiž ještě jiný než jen sběratelský rozměr.

„O tyto emise je obrovský zájem a říkáme jim investiční, protože se je snaží získat i lidé, kteří se na nich snaží vydělat a jinak eurobankovky nesbírají, a na sběratele se tak nemusí dostat,“ vysvětluje Radim Václavík.

Foto: Euro Souvenir

Takto vypadá eurobankovka s Karlem Gottem.

Zatímco o eurobankovky měst, hradů či zoologických zahrad se investoři zajímají minimálně, u celebrit jich může být až polovina. Důvod je jednoduchý. Když se před dvěma lety vydávala eurobankovka zpěváka Karla Gotta k příležitosti jeho 80. narozenin, mohli si ji sběratelé pořídit za 50 korun. Po pár dnech však její cena vystřelila na 15 tisíc korun a výjimkou nebyly ani nabídky za 20 tisíc korun.

„Po několika dnech se cena zoptimalizuje a dnes se tyto bankovky nabízejí v průměru za pět až sedm tisíc. Něco jiného je však eurobankovka se zajímavým či nízkým pořadovým číslem, či dokonce s číslem 1 – taková by se nejspíš neprodávala, a když už, tak za vyšší desítky tisíc,“ odhaduje Václavík.

To je také podle něj důvod, proč někteří lidé stojí ve frontě řadu dní před otevřením akce. Kdo přijde jako první, dostane z automatu bankovku s číslem 1, tedy nejhodnotnější. Ceněné jsou však podle Václavíka i bankovky do čísla 10 či 50, dále zajímavá čísla jako třeba 777 a individuálně si sběratelé cení například čísel odpovídajících datu jejich narození či narození jejich nejbližších.

A kam se asi vyšplhá cena s fialovým vodotiskem s portrétem herečky Bohdalové?

„Odhady jsou takové, že již během několika prvních dnů se na aukčních online portálech může její vyvolávací cena vyšplhat na cifru převyšující 5 000 korun. I proto si bude moci každý zájemce odnést pouze omezené množství kusů,“ říká Vladislav Klajban, držitel jediné licence Euro Souvenir pro ČR a spoluorganizátor veletrhu, který je největší sběratelskou akcí ve střední Evropě.

Radim Václavík si přesné číslo, kam až může cena nové pamětní bankovky vystoupat, netroufá říci, ale určitě se bude jednat o několik tisíc korun.

„Nemyslím si, že se cena této eurobankovky dostane v prvních dnech na cenu Karla Gotta. Jeho osobnost byla známá i v zahraničí. Herečka Bohdalová je ale žena, což je důležité, takže uvidíme jak silnou fanouškovskou základnu má. Několik tisíc to ale bude určitě,“ odhaduje expert z aukčního domu Macho & Chlapovič.

Eurobankovky se vyrábějí ze stoprocentního bavlněného papíru, který se používá při výrobě skutečných bankovek. Obsahují některé ochranné prvky jako pravé bankovky (například hologram, mikrotisk, UV ochranné prvky). Ve Francii je tiskne společnost Oberthur Technologies, která vyrábí i pravé eurobankovky.

Pamětní bankovky s nulovou hodnotou vymyslel před šesti lety Richard Faille jako suvenýr, který má podporovat turistiku, kulturní památky a významné osobnosti Evropy. V Česku jich od roku 2018 bylo vydáno téměř 30.

Anketa

Stáli byste kvůli levnému suvenýru, jehož cena může vyskočit na několik tisíc, ve frontě několik dní?
Ano
3,6 %
Ne
96,4 %
Celkem hlasovalo 3775 čtenářů.

Reklama

Doporučované