Hlavní obsah

Bohumín jako dárek ke 100. výročí republiky vytvořil rekord. 2 303 lidí přišlo s trikolorou

Nový rekord: více než dva tisíce lidí s trikolorou na jednom místě.Video: Adam Beránek, Seznam Zprávy

 

Reklama

Netradičním způsobem oslavili v pátek v Bohumíně na Karvinsku stoleté výročí republiky. Pokusili se tam vytvořit rekord v počtu lidí s trikolorou na jednom místě. A povedlo se.

Článek

Zazpívali si československou hymnu i lidovku Ach synku, synku a následně prošli sčítací branou Agentury Dobrý den, která spravuje Českou knihu rekordů. Do té se Bohumín zapsal už pošestnácté.

Přípravy byly dlouhodobé. „U příležitosti stého výročí republiky se bohumínští školáci na rekord intenzivně připravovali. V základních i středních školách vyráběli trikolory, procvičovali si českou hymnu i s její slovenskou částí,“ uvedl ředitel městské kulturní agentury K3 Karel Balcar. Trikolory byly připraveny pro zájemce i přímo na náměstí T. G. Masaryka.

„Pozdravit všechny účastníky rekordu přijel i první prezident Československa T. G. Masaryk. Ten pak byl také u sčítací brány spolu s komisařem agentury rekordů Dobrý den z Pelhřimova,“ doplnil Balcar.

„V minulosti, především v roce 1989, se na náměstích takto scházely statisíce Čechů a Slováků a my jsme si touto formou chtěli připomenout důležité okamžiky naší země. Více než o nový rekord šlo o oslavy stého výročí republiky, o sounáležitost a zprostředkování zážitku nejmladší generaci,“ řekl starosta Bohumína Petr Vícha.

Oslavy budou pokračovat v neděli, kdy bude na pěší zóně u sousoší Rodina vysazena pamětní lípa. Lidé si navíc budou moci projít některé historické budovy v centru města. „Lidé mají jedinečnou příležitost zúčastnit se komentovaných prohlídek budov z červených cihel. Těch se zhostí průvodci v historických kostýmech. Nahlédnout bude možné do hlavní radniční budovy, evangelického kostela a zdejší střední školy,“ řekl místostarosta Lumír Macura (ČSSD). Na odpoledne je pak v kině připraven malý filmový festival. Promítat se budou snímky Jan Palach, Milada a Hovory s TGM.

Bohumín je držitelem už šestnácti českých rekordů. První získal už v roce 2006, nejvíce jich má díky ochotě Bohumíňanů společně se sejít, například s knihou v ruce či s maskou zvířete. Město pokusy o rekordy většinou spojuje s nějakou zajímavou událostí, jakou bylo nyní páteční zahájení oslav 100. výročí založení republiky.

Reklama

Doporučované