Hlavní obsah

Boj o Arktidu. Západ s obavami sleduje Rusko. To zvažuje speciální flotilu

Foto: AFP PHOTO / HO / Iranian Army office, Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

Rusko uvažuje o vytvoření další flotily v rámci svého vojenského námořnictva, a to flotily arktické. Napsala to agentura TASS s odvoláním na zdroj z vojenského námořnictva. Ambice Moskvy v Arktidě sleduje Západ se znepokojením.

Článek

„Nyní se zvažuje vytvoření nové struktury - Arktické flotily Ruska. Půjde o samostatnou formaci v rámci námořnictva, jejímž hlavním úkolem bude zajistit bezpečnost severní mořské cesty a arktického pobřeží v oblasti, která nyní spadá do odpovědnosti Severní a Tichomořské flotily,“ citoval TASS sdělení svého zdroje.

Podle něj se předpokládá, že infrastruktura nové námořní formace by byla částečně zajištěna ze Severní a Tichomořské flotily. V budoucnu by ji pak postupně doplnily lodě a speciální technika pro působení v arktickém prostředí.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v květnu před jednáním Arktické rady označil Arktidu za zónu ruských zájmů a varoval Západ před arktickými ambicemi. Odmítl přitom výčitky ohledně rozvíjení vojenských aktivit Ruskav Arktidě. „Všichni dávno dobře vědí, že to je naše území, naše zem,“ prohlásil.

Vojenská námořní flotila je součástí ozbrojených sil Ruské federace. Podle agentury TASS ji nyní tvoří čtyři operačně-taktické formace: Baltská, Tichomořská, Černomořská a Kaspická flotila. Dříve mezi ně patřila i Severní flotila, která však od letošního ledna převzala speciální status mezidruhové strategicko-teritoriální složky ruských ozbrojených sil. Samostatnými složkami ruského námořnictva jsou také námořní letectvo, námořní pěchota a pobřežní raketové a dělostřelecké jednotky.

Reklama

Doporučované