Hlavní obsah

Boj o majetky v Rakousku: Syn druhého nejbohatšího Čecha posiluje v realitce

Foto: Seznam Zprávy

Immofinanz vlastní nemovitosti i v Praze. Například bývalou budovu Československé obchodní banky v ulici Na Příkopě.

Reklama

V rakouské nemovitostní společnosti Immofinanz navýšili o miliardy korun své účasti syn Radovana Vítka Patrick a také Peter Korbačka ze skupiny J&T.

Článek

V jedné z největších realitních společností v Rakousku se snaží prosadit investoři z Česka a Slovenska. Slovenský byznysmen Peter Korbačka, který je podílníkem ve slovenské J&T Real Estate, aktuálně odkoupil přes pět procent akcií Immofinanz a zařadil se tak k největším akcionářům. Vyplývá to z regulatorních oznámení rakouské společnosti.

Podíl slovenského byznysmena dosáhl 10,5 procenta, což při aktuální hodnotě firmy obchodované ve Vídni a Varšavě, odpovídá 6,5 miliardám korun.

Také syn realitního byznysmena a druhého nejbohatšího Čecha Radovana Vítka ve firmě za poslední dva měsíce posílil. Do Immofinanz vstoupil v dubnu nákupem 8,38procentního podílu za odhadem pět miliard korun. Dnes mu patří podíl 10,1 procenta (9,13 procenta prostřednictvím akcií a 0,88 procenta prostřednictvím mandatorně konvertibilních dluhopisů).

Oba byznysmeni, kteří jsou druhým, respektive třetím největším akcionářem Immofinanz, odmítli své kroky komentovat.

Kdo ovládne Immofinanz

Rakouskou realitní firmu loni výrazně zasáhla pandemická krize a hodnota jejích akcií se z úrovní kolem 26,40 eur za akcii propadla o více než padesát procent. Od začátku roku se však postupně vrací a nyní se obchoduje za zhruba 19,5 eura.

K poslednímu červnu odstoupil dosavadní šéf Immofinanzu Ronny Pecik, od něhož akcie firmy Korbačka kupoval. Připadnout přitom měly původně někomu jinému.

Na konci ledna totiž firma oznámila, že Pecik prodá svůj podíl společnosti Aggregate Holdings, kterou vlastní rakouský investor Günther Walcher. Nakonec to však byl Korbačka, který podíl v Immofinanz získal.

Pecik byl rovněž významným akcionářem společnosti S Immo, se kterou už se Immofinanz za posledních pár let několikrát pokoušela neúspěšně sfúzovat (svůj podíl však letos prodal společnosti Aggregate Holdings). Naposledy padla nabídka na převzetí ze strany Immofinanz letos na jaře, ale minulý týden ji akcionáři neschválili.

Obě firmy přitom už dnes jsou propojené. Společnost Immofinanz drží v konkurentovi 26,5 procenta akcií. Naopak Immo S drží 13,4 procenta v Immofinanz. Zájemců o oslabená nemovitostní aktiva je celá řada včetně zmíněného Walchera.

Česká klika

Do nejasných akcionářských vztahů, kdy ve firmě není generální ředitel a mezi akcionáři probíhá několik soudních sporů, se snaží promluvit Češi. Vítek junior má za zády majitele CPI Property Group, svého otce, který se specializuje na komplikované obchodní případy. Sám nyní operuje v Itálii, kde nakupuje nemovitosti od zadlužených italských rodin, které postihla pandemie.

Rakouský Immofinanz do tohoto scénáře zapadá, protože hodnota akcií vůči tzv. čisté hodnotě aktiv je stále nízká a rozdrobená akcionářská struktura nabízí příležitosti ke konsolidaci. Radovan Vítek má rovněž historicky velmi dobré vztahy se skupinou J&T, která financuje řadu jeho aktivit. V minulosti přitom nikdy v nakupovaných firmách nezůstával v minoritě, ale pokaždé se pokoušel je ovládnout.

Společnost Immo S navíc po neúspěšném pokusu na své převzetí ze strany Immofinanz deklarovala, že svůj podíl 13,4 procenta chce prodat. Vítek či Korbačka jsou přirozenými zájemci.

Společnost Immofinanz, která je obchodována na vídeňské a varšavské burze, má portfolio kancelářských (65 procenta) a maloobchodních (33 procent) nemovitostí, které bylo na začátku loňského roku oceněno na 5,1 miliardy eur (130 miliard korun). Působí v Rakousku, Německu, Česku a dalších státech střední a východní Evropy.

Reklama

Doporučované