Hlavní obsah

Boj o vakcíny v datech: AstraZeneca nestíhá a země se přetahují o dodávky

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Miliony dávek vakcín putují z Evropské unie do dalších zemí. Z opačné strany ale dovoz vázne. Důvodem je hlavně nedostatek původně slíbených dodávek očkovací látky od AstraZenecy.

Článek

V Evropské unii je celkem devět zemí, na jejichž území se nacházejí továrny vyrábějící vakcíny proti nemoci covid-19. Nejvíc jich je v Německu, kde sídlí výrobny sedmi farmaceutických značek, ukazují data studie Evropské sítě datové žurnalistiky. Pracuje se zde mimo jiné i na vakcínách, které evropští odborníci zatím testují.

Výrobnu má na svém území i Česko – konkrétně v Bohumili u Kostelce nad Černými lesy nedaleko Prahy sídlí továrna americké firmy Novavax. Tady ovšem vzniká jen jedna ze složek, finální výroba vakcíny bude probíhat v Německu. Vakcína Novavax by měla být schválena ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Klíčovými zeměmi EU, které na svém území mají továrny společností produkující schválené nebo předobjednané vakcíny, jsou Španělsko, Francie, Belgie, Německo, Itálie a Rakousko.

Továrny ve zbývajících osmi zemích ale neprodukují vakcíny jen pro EU. Podle posledních dostupných údajů z konce března exportovala Evropská unie do dalších zemí přes 77 milionů dávek vakcín. S novými čísly přišla ve svém prohlášení předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová a detailní podíl spočítal projekt České zájmy v EU.

Na prvním místě je Velká Británie, kam z Unie dorazilo už více než 21 milionů dávek. Opačným směrem ale žádné vakcíny neproudí, což EU vnímá jako problém.

Británie nevyváží

Britský premiér Boris Johnson nedávno prohlásil, že ostrovní země má dostatek vakcín díky své chamtivosti. Výrok později označil za vtip. Následně se proti tomu, že by země vývoz vakcín mimo své území zakázala, ohradil britský ministr zahraničí Dominic Raab a tvrzení označil za lež.

„Velká Británie je zemí číslo jedna, pokud jde o vývoz vakcín z Evropské unie. Spojené království současně produkuje vakcínu AstraZeneca a podle naší smlouvy s touto firmou má společnost ve Velké Británii dva závody, odkud může dávky vyvážet do EU. Stále čekáme, až dodávky z Velké Británie dorazí,“ uvedla ovšem v polovině března šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová.

Jádrem sporu je vakcína společnosti AstraZeneca

Dle Evropské komise zajišťuje smlouva mezi EU a AstraZenecou dovoz vakcín do zemí EU z továren na území Unie i Británie. A konkrétně bod 13.1 této smlouvy zaručuje, že žádné jiné ujednání mezi AstraZenecou a dalšími zeměmi tento závazek neovlivní.

Slíbené dodávky vakcíny AstraZenecy do EU za první čtvrtletí roku 2021 se ale snížily na pouhých 30 procent původně dohodnutého množství. Původní číslo uvádělo 90 milionů dávek v období od ledna do března, v březnu ale společnost odhadla dodávku do EU za toto období na pouze 34 milionů vakcín. Podle Reuters pak v březnu poklesly o dalších 25 % oproti slibům z předchozího měsíce.

70 místo 180 milionů dávek

V tiskové zprávě z 12. března navíc společnost oznámila, že snížení původně slíbených dávek potrvá i v druhém čtvrtletí, a odhadla doručení zhruba dalších 70 milionů vakcín, tedy dohromady 100 milionů za celý půlrok. Důvodem je podle zprávy neočekávaně nižší produkce ve výrobnách. Původně ale mělo za druhé čtvrtletí dorazit do EU celkem 180 milionů dávek AstraZenecy, jak uvádí EK.

Evropská komise následně koncem března rozšířila systém kontrol vývozu ve snaze přimět farmaceutické firmy, aby plnily své závazky vůči EU. Unie tak bude moci omezit vývoz vakcín do států, které samy očkovací látky nevyvážejí nebo jsou v proočkovanosti obyvatelstva proti covidu-19 dále než unijní země.

Rozhodnutí kritizovala právě Velká Británie, kterou by restrikce mohly zasáhnout nejvíc. Ve společném prohlášení britská vláda a Evropská komise uvedly, že mezi oběma stranami probíhá diskuze s cílem dojít ke spolupráci a „podniknout kroky, které budou výhrou pro všechny“.

Ve hře je tak mimo jiné osud 29 milionů dávek AstraZenecy, které společnost ukrývala v továrně provozované americkou firmy Catalent ve městě Anagni nedaleko Říma.

Vakcíny se nevyvážejí ani ze Spojených států. Podle exekutivního příkazu vydaného bývalým prezidentem Donaldem Trumpem by vakcíny vyrobené v USA měly primárně směřovat na domácí trh.

55 milionů dávek Johnson & Johnson od dubna

U ostatních výrobců natolik výrazné výpadky, jako má v EU AstraZeneca, vidět nejsou. Potenciální problém se ale objevil ve Spojených státech v továrně v Baltimoru, kde bylo kontaminováno 15 milionů dávek vakcíny Johnson & Johnson ingrediencí od jiného výrobce. Dodávky odtud putovaly pouze do USA a momentálně jsou pozastaveny.

Do Evropy by vakcína Johnson & Johnson měla přijít během dubna, EU očekává 55 milionů dávek ve druhém čtvrtletí roku. V případě Johnson & Johnson jde ale o vakcínu, u které stačí pouze jedna dávka, a jde tak v podstatě o ekvivalent 110 milionů dávek u ostatních výrobců.

„Můžeme se také spolehnout na slíbené dávky vakcín Pfizer/BioNTech. Těch bude doručeno 200 milionů a dalších 35 milionů od Moderny,“ uvedla Evropská komise.

Podle mluvčí Komise Dany Spinantové je cílem, aby bylo v červenci proočkováno 70 % populace EU. Momentálně se čísla pohybují okolo 11 procent. Pro srovnání: Velká Británie již stihla alespoň jednou dávkou naočkovat 46 % a Spojené státy 29 %.

2,6 miliardy dávek do EU

Nejvyšší objem dodávek do Evropské unie zajišťuje společnost Pfizer/BioNTech, od které si EU objednala 600 milionů dávek.

Dohromady dávky od všech výrobců převyšují 2,6 miliardy. S výjimkou vakcíny Johnson & Johnson jsou u všech ostatních potřeba dvě dávky.

V Evropské unii žije zhruba 448 milionů lidí.

Celkem má Unie objednáno kompletní očkování pro 1,5 miliardy osob, což trojnásobně převyšuje populaci 27 členských států EU. O dalších 260 milionech dávek se vedou předběžná jednání.

Reklama

Související témata:

Doporučované