Hlavní obsah

Boj proti klimatu přijde Česko v příštích letech na stamiliardy. Přesto sílí tlak na rychlejší postup

Pořad Špičky byznysu o klimatické politice s Jiřím Feistem, strategickým manažerem Energetického a průmyslového holdingu (EPH).Video: Zuzana Kubátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Studenti z hnutí Fridays for Future, ekologické neziskovky i část veřejnosti tlačí na to, aby Česká republika zesílila svůj boj proti emisím skleníkových plynů. Průmyslníci a energetici volají po tom, aby se při plánování klimatické politiky braly víc v úvahu skutečné dopady na ovzduší a celkové náklady chystaných opatření.

Článek

Tématu klimatické politiky se věnuje nový díl ekonomického pořadu Špičky byznysu TV Seznam. Jeho hostem je Jiří Feist, strategický manažer Energetického a průmyslového holdingu (EPH) miliardáře Daniela Křetínského. Firmy, která v minulých letech vyrostla na agresivních nákupech především uhelných aktiv v Česku, Německu, Polsku či Velké Británii.

Jiří Feist, strategický šéf klíčové části EPH, firmy EP Power Europe, popisuje dopady klimatické legislativy na Křetínského impérium. Firma se z velkého investora do uhelných aktiv pod tlakem mění v investora do dekarbonizace. Část svých špinavých zdrojů zavírá, část přestavuje na čistší média, investuje do plynových a obnovitelných zdrojů.

Pořad Špičky byznysu popisuje změny v energetice na příkladu Křetínského Elektrárny Opatovice, která musela do čistších technologií investovat tři miliardy korun, přesto nakonec její majitelé rozhodli zavřít dva ze šesti uhelných bloků. Další modernizace elektrárny podle nejnovějších emisních předpisů se EPH už nevyplatí.

I přes rychlou proměnu evropské energetiky volá část veřejnosti po ještě rychlejším postupu při snižování emisí a rychlejší náhradě špinavých zdrojů čistými obnovitelnými technologiemi. Při neuváženém postupu se ale může klimatická politika dostávat do slepých uliček, z nichž se těžko couvá. Příkladem je podpora biopaliv vyráběných ze zemědělských plodin, které mají v důsledku na svědomí vyšší emise skleníkových plynů než klasický diesel. A k tomu poškozují krajinu a zdražují potraviny.

Pořad Byznys

Pořad Byznys sledujte každý všední den na TV Seznam ve 14 hodin a v reprízách v 18:15 a ve 22:30.

Reklama

Doporučované