Hlavní obsah

Boj s kůrovcem se přesouvá do budoucnosti. Ministerstvo zemědělství vyhláškou řeší poměr smrků

Ministerstvo zemědělství zavádí další opatření proti kůrovcovým kalamitám.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Více jedlí a listnatých stromů bude požadovat takzvaná zalesňovací vyhláška Ministerstva zemědělství. Je to opatření proti dalším kůrovcovým kalamitám.

Článek

Ministerstvo zemědělství představilo vyhlášku, která má nastavit nová pravidla pro vlastníky lesů tak, aby byly odolnější proti kůrovcům.

Podstatou takzvané zalesňovací vyhlášky je omezit vysazování nových smrkových monokultur, které kůrovec snadno pustoší.

Hlavní novinkou ve vyhlášce tak je zvýšení minimálního podílu listnáčů a jedlí, takzvaných melioračních a zpevňujících dřevin, právě na úkor smrků. Vyhláška navrhuje zvýšit minimální podíl z 25 procent na 40 procent.

„Je to minimální podíl. Je třeba rozdělovat minimální podíl a optimální podíl, který si zvolí vlastník. Tam je třeba zmínit motivační faktor. Vyplácíme lesníkům 2,5krát více za sazenice listnáčů,“ řekl k vyhlášce Patrik Mlynář, náměstek pro řízení lesního hospodářství na Ministerstvu zemědělství.

Podle něj jde ale o doporučení, ne povinnost. Závazným se podíl stane až po rozhodnutí orgánů státní správy, které připraví pro danou lokalitu oblastní lesní hospodářský plán. Ve většině případů by tak měl být podíl listnáčů vyšší.

Ministerstvo zemědělství chce do měsíce vyhlášku předložit legislativní radě vlády. Vše podstatné už doladilo i s Ministerstvem životního prostředí. To ovšem chápe 40procentní podíl listnáčů jako kompromisní řešení.

„Mluvili jsme o podílu 60 až 80 procent melioračních dřevin. Přijali jsme verzi, že náš návrh bude ve vyhlášce jako doporučující parametr, a přijímáme verzi minimálního vymahatelného podílu 40 procent,“  říká Vladimír Dolejský, náměstek ministra životního prostředí, který má na starosti ochranu přírody a krajiny.

Vladimír Dolejský upozorňuje, že jde o řešení a opatření proti kůrovci, jež potřebuje čas. Změna skladby lesů přinese stabilitu až po několika desetiletích.

Vyhláška si klade za cíl vytvořit v dlouhodobém horizontu smíšené lesy, které budou odolné vůči kůrovci. Podle lesního experta z Hnutí Duha by bylo bezpečnější omezit podíl smrků daleko více. „Každé navýšení listnáčů a jedlí jistě pomůže, dokud ale nebudou převažovat, tak pořád budou lesy ohrožené budoucími kalamitami,“ říká Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Reklama

Doporučované