Hlavní obsah

Boje o Hudajdá pokračují. OSN se snaží zabránit uzavření města klíčového pro humanitární pomoc

Boje o jemenské město Hudajdá, které je klíčové pro přístup humanitární pomoci, pokračují.Video: Eliška Kolomazníková, AP, Reuters

 

Reklama

OSN vyzývá k tomu, aby jemenské přístavní město Hudajdá, o něž se od středy vedou boje, zůstalo otevřené. Hraje totiž zásadní roli při pomoci zemi sužované humanitární krizí.

Článek

Rada bezpečnosti OSN za zavřenými dveřmi jednala o ofenzivě, které čelí jemenské přístavní město Hudajdá. To je už několik dní v rukou šíitských povstalců (známých jako Husíové), stejně jako jemenské hlavní město Saná. Ve středu útok na město zahájila mezinárodní koalice vedená Saúdskou Arábií ve spolupráci s vojáky jemenské vlády, kterou uznává Západ.

Kvůli bojům o město Hudajdá už o život přišlo několik desítek lidí. Při čtvrtečních bojích asi dva kilometry od hranice města zemřelo devět příslušníků provládních sil a 30 šíitských povstalců. Ti v pátek vrátili úder a při útoku jižně od města zabili dalších 12 jemenských, tedy provládních, vojáků. O následcích obou útoků informovala s odkazem na zdravotnické zdroje agentura AFP.

OSN žádá, aby město, které je klíčovým pro přísun humanitární pomoci do země, zůstalo otevřené. Zároveň však na úterním zasedání Rady bezpečnosti zamítla žádost Švédska, aby veškeré nepřátelské akce ustaly.

Koalice vedená Saúdskou Arábií už provoz přístavu v minulosti několikrát zablokovala. Důvodem mělo být to, že protivládním povstalcům přes Hudajdá proudily zbraně od Íránu, který je podporuje. Koalice zároveň uvedla, že má plány, jak zabránit humanitární katastrofě a že posílí humanitární pomoc, až nad Hudajdá získá kontrolu.

Válkou způsobená humanitární krize v Jemenu si už podle agentury AP vyžádala za poslední tři roky na 10 tisíc lidských životů a přes tři miliony lidí přinutila opustit domov. Do přístavního města Hudajdá před válkou proudilo více než 70 procent dovážených potravin a paliva.

Nyní je přístav důležitý, protože se přes něj do země dostávají léky, potraviny a humanitární pomoc, kterou podle BBC potřebuje více než sedm milionů Jemenců. Bitvu o Hudajdá tak zahraniční média označují za tu nejdůležitější od doby, kdy se do války zapojila Západem podporovaná koalice.

Reklama

Doporučované