Hlavní obsah

Při náletech na Jemen umíraly i děti. Podle UNICEFu jde o jeden z nejhorších útoků od začátku konfliktu

Mezi oběťmi náletů v Jemenu jsou i děti.Video: Johana Trešlová, AP, Reuters

 

Reklama

Nálety na Jemen si podle místních bezpečnostních složek vyžádaly šestnáct obětí. Podle organizace UNICEF je mezi mrtvými i řada dětí. Jedná se tak o jeden z nejtragičtějších útoků od začátku konfliktu v roce 2015.

Článek

Mezi nejméně šestnácti mrtvými po náletech na jemenské přístavní město Hudajdá bylo podle organizace UNICEF i několik dětí. UNICEF upozornil, že se jedná o jeden z nejhorších útoků od začátku konfliktu. „Nikdo v tomto brutálním konfliktu ani na vteřinu nerespektoval zásadu o ochraně dětí,” uvedl UNICEF ve svém prohlášení.

Konflikt, ve kterém proti sobě stojí jemenská vláda a šíitská menšina, si od svého začátku v roce 2015 vyžádal již přes deset tisíc životů a přes tři miliony lidí musely zemi opustit. Na stranu vlády prezidenta Abdara Rabbúa Mansúra Hádího se v březnu 2015 přidala koalice vedená sunnitskou Saúdskou Arábií. Ta bojuje proti menšinovým šíitským Húsíům. Saúdská Arábie přitom čelí obvinění z cílených náletů na civilisty již poněkolikáté.

Jemenské bezpečnostní složky zprávy o dětských obětech popřely a Saúdská Arábie vzápětí oznámila, že nálety prošetří. Obvinění z cíleného útočení na civilisty však nadále odmítá. Tvrdí, že civilisty používají rebelové jako lidské štíty. Při náletech byly zničeny nemocnice i školy. Jemen, který patří mezi nejchudší země regionu, sužuje od vypuknutí války hladomor a epidemie cholery.

Reklama

Doporučované