Hlavní obsah

Boje v Karabachu pokračují. Země se obviňují z útoku na civilní oblasti

Svět bez obalu: Obyvatelé Náhorního Karabachu se před bombardováním skrývají i v lesích.Video: Milan Šíma, RFE/RL

 

Reklama

Arménie a Ázerbájdžán, které svádějí už několikátý den boje o spornou oblast Náhorní Karabach, se navzájem obviňují z útoků na civilní cíle.

Článek

Někteří obyvatelé Náhorního Karabachu teď hledají útočiště, kde se dá, aby se schovali před bombardováním. Například i v lesích.

„Opustili jsme své domovy, nechali tam všechny věci a odešli sem do lesa. Ale náš duch je stále silný, neporazí nás. Je nám jedno, kdo je nepřítel, jestli Turci, nebo někdo jiný,“ svěřila se reportérům Rádia Svobodná Evropa jedna z Armének, která se ukrývá v lese s dalšími lidmi.

Nové boje o Náhorní Karabach jsou vzhledem k zapojení tanků i vojenských dronů mnohem silnější než ty předešlé.

Město Tartar na ázerbájdžánské straně frontové linie se také stalo cílem útoku. Ve městě žilo mnoho obyvatel, kteří museli z Náhorního Karabachu v 90. letech utéci.

„Ostřelování zasáhlo naše budovy,“ říká místní žena. „Běžela jsem tam ještě s jedním člověkem, abych to natočila. V tu chvíli kousek od nás vybuchl granát. Lehli jsme si okamžitě na zem. Můj otec, voják, mi vždycky říkal: v takových případech si vždycky lehni na zem. Takže výbuch nás nezasáhl. Nic se nám nestalo.“

Místní úředníci později uvedli, že během ostřelování Tartaru byli zabiti dva lidé a dva byli během bombardování zraněni. Na obou stranách konfliktu už přišlo o život několik desítek lidí, stovky utrpěly zranění.

Podrobnosti v úvodním videu.

Reportáž je součástí pořadu Svět bez obalu, jehož archiv najdete zde. A můžete nás sledovat také na Facebooku.

Reklama

Doporučované