Hlavní obsah

Bojoval proti násilí, zastřelil ho fanoušek. Před 40 lety zemřel John Lennon

Foto: Profimedia.cz

John Lennon se svou nastávající ženou Yoko Ono v březnu 1969.

Reklama

aktualizováno •

Je to přesně čtyřicet let od smrti legendárního „brouka“ Johna Lennona. Umělec a aktivista, který ovlivnil generace hudebníků i fanoušků, zemřel v New Yorku 8. prosince 1980. Byl zastřelen obsesivním fanouškem před svým bytem.

Článek

John Lennon, jeden ze čtyř členů legendární britské skupiny The Beatles, který významně bojoval proti válce a za mír a lásku, byl zavražděn před čtyřiceti lety.

Britský umělec a mírový aktivista John Winston Lennon žil poslední léta svého života se svou ženou Yoko Ono v New Yorku, kam se uchýlili i před tzv. beatlemánií. Kvůli ní mimo jiné The Beatles museli přestat koncertovat. Pro křik fanoušků nebyla slyšel samotná hudba.

Skupina od roku 1966 už jen nahrávala desky. V té době vznikly jedny z nejzásadnějších hitů historie, jako jsou například Penny Lane, All You Need Is Love, Hey Jude.

Předposledního ledna roku 1969 odehrála kapela poslední koncert na střeše londýnské centrály společnosti Apple. A zanedlouho se skupina rozpadla. Lennon a Ono se do Ameriky přestěhovali v roce 1971. On už svou rodnou zemi nikdy nenavštívil.

„You may say, I'm a dreamer, but I am not the only one“

John Lennon se následně oženil s Yoko Ono a v roce 1973 se přestěhovali do bytu v budově Dakota u Central Parku, kde bydleli až do Lennonovy smrti.

Rok 1980 se zdál být podle mnohých pro Lennona bodem zlomu k lepšímu. John Lennon se zřejmě zdárně zbavil závislosti na drogách a cigaretách a hodlal se věnovat výchově svého syna Seana Ono Taro Lennona. Natočil také po pěti letech úspěšné album Double Fantasy a přestala ho kvůli jeho protiválečnému aktivismu sledovat americká FBI.

John Lennon se o svou bezpečnost nebál. S oblibou vyprávěl historku, jak se prochází po městě a zdraví se s lidmi.

Avšak v prosinci si na Lennona před dveřmi domu u Central Parku několik dní počkal fanoušek Mark David Chapman, který byl skupinou The Beatles a konkrétně Johnem Lennonem téměř patologicky fascinován. Osmého prosince 1980 večer na Lennona, který se vracel z nahrávacího studia, pětkrát zezadu vystřelil a posazený na chodníku počkal na příjezd policistů. Byl odsouzen k doživotí s možností podmínečného propuštění po dvaceti letech. Opakovaně žádá o přerušení výkonu trestu. Marně.

Ten den se paradoxně John Lennon se svým vrahem setkal již o několik hodin dříve, když mu u svého domu podepisoval právě poslední LP Double Fantasy. Zachytil je u toho amatérský fotograf.

„Give peace a chance“

Lennonova smrt rozpoutala celosvětovou reakci. Fanoušci se shromažďovali před domem, ve kterém Lennonovi bydleli. V následujících letech po celém světě vzniklo několik památníků. V socialistickém Československu vznikla na jeho počest tzv. Lennonova zeď na pražské Kampě, na kterou fanoušci ilegálně malovali a psali vzkazy.

Právníci Marka Chapmana se snažili vraždu hájit pominutím smyslů. Lennona ale zřejmě zastřelil, aby na sebe připoutal pozornost. Během své obhajoby často citoval z knihy Kdo chytá v žitě? od Jeroma Davida Salingera. Tou byl téměř posedlý. Inspiroval se zřejmě hlavním hrdinou, který poukazoval na faleš ve společnosti.

Nábožensky založenému Chapmanovi se John Lennon znelíbil, když v roce 1966 prohlásil, že jsou „Beatles větší než Ježíš“. Champana údajně rozčilovalo, že Lennon hlásá lásku, mír a absenci majetků a sám má miliony na účtě. Po činu se domníval, že „v žitě chytil celou generaci“.

Byl shledán příčetným a vinným. Svůj trest si stále odpykává ve věznici ve státě New York. Dnes je mu 65 let.

Podívejte se na fotografie ze života Johna Lennona:

+10

Reklama

Související témata:

Doporučované