Hlavní obsah

Bojovník proti Islámskému státu najde azyl v Plzni. Nájem získá v městském bytě

Rodina v současné době přebývá v integračním azylovém středisku v Havířově. Česká republika se jim líbí, a proto se velmi intenzivně snaží naučit českému jazyku a zvyknout si na nové prostředí.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Plzeň poskytne do nájmu byt čtyřčlenné rodině uprchlíků z Iráku, jejíž otec byl členem kurdské armády a bojoval proti takzvanému Islámskému státu. Manželé se dvěma dětmi získali mezinárodní ochranu v České republice, mají zde přiznán trvalý pobyt a jsou zařazeni ve Státním integračním programu Ministerstva vnitra.

Článek

„Rodina v současné době přebývá v integračním azylovém středisku v Havířově. Česká republika se jim líbí, a proto se velmi intenzivně snaží naučit českému jazyku a zvyknout si na nové prostředí. Rádi by našli místo, kde mohou v klidu pracovat a žít. Pro místo trvalého pobytu si vybrali Plzeň,“ přiblížil radní pro správu městských nemovitostí David Šlouf.

Žádost o získání nájemního bytu za rodinu poslaly spolek Hejmo Plzeň a Správa uprchlických zařízení Ministerstva vnitra České republiky. Otec rodiny, jenž bojoval proti takzvanému Islámskému státu, by se do budoucna rád živil překladatelstvím.

Radní schválili nájem bytu o velikosti 2+1 v centru města. Výše nájemného je 82,10 Kč za metr čtvereční a měsíc.

Město Plzeň už podobným způsobem poskytlo nájemní bydlení dvěma křesťanským uprchlickým příbuzenským rodinám z Iráku, bylo to vloni, kdy rodiny získaly do nájmu dva byty v Nerudově ulici. „Rodiny jsou zde spokojené, většina členů pracuje, či chodí do školy,“ doplnil David Šlouf. Stejně tak byl v roce 2017 usnesením radních poskytnut do nájmu byt na Klatovské třídě rodině uprchlíků z Ukrajiny.

Reklama

Doporučované