Hlavní obsah

Gymnastce je 46 let, závodí v Tokiu. Zůstala, sháněla peníze pro nemocného syna

Foto: Profimedia.cz

Šestačtyřicetiletá uzbecká gymnastka Oxana Čusovitinová.

Reklama

Třicet let po olympijském debutu dává uzbecká legenda sbohem gymnastice. Olympijské hry v Tokiu 2020 pro ni budou osmými a zároveň posledními v kariéře. Utká se na nich se sportovkyněmi mladšími, než je její vlastní syn.

Článek

Život 46leté uzbecké gymnastky Oksany Čusovitinové je nejen jedinečným sportovním, ale i lidským příběhem. V disciplíně, která tradičně patří mladistvým, se Čusovitinové podařilo vydržet 30 let. Největší motivací pro ni byl její syn Ališer, kterému byla v roce 2002 ve věku tří let diagnostikována leukémie.

Uzbecká sportovkyně se na mezinárodní scéně objevila před 30 lety, když jí bylo 16 let. Na mistrovství světa v roce 1991, které se konalo v americkém Indianapolisu, přijela se sovětskou reprezentací jako náhradnice. Soutěžení se nakonec dočkala, když zastupovala zraněnou Jelenu Grudněvovou. Svou první olympiádu zažila Čusovitinová o rok později v Barceloně, kde v týmu získala svou jedinou olympijskou zlatou medaili.

Za svou kariéru vystřídala gymnastka celkem čtyři národní týmy. Nejdříve reprezentovala Sovětský svaz, v roce 1992 potom takzvaný United team, který po rozpadu sovětského impéria sdružoval sportovce jeho bývalých zemí. Následně Čusovitinová úspěšně soutěžila za rodný Uzbekistán. Až do doby, kdy byla jejímu synovi diagnostikována leukémie.

V Uzbekistánu v té době nebyla žádná specializovaná onkologická zařízení a rodina Čusovitinové navíc neměla zdravotní pojištění. Gymnastka se tak rozhodla přestěhovat do Německa a reprezentovat novou zemi. V Německu sice získala štědré dary na léčbu svého syna, aby však pokryla veškeré náklady, musela zpeněžit i všechna svá ocenění. Právě snaha za každou cenu zajistit synovi léčbu gymnastce údajně pomohla překonat věkovou bariéru, která je její disciplíně vlastní.

V současné době Čusovitinová opět reprezentuje rodný Uzbekistán. Za kariéru získala 11 medailí z mistrovství světa, z toho čtyři byly zlaté. V roce 2020 byla veřejností zvolena nejlepší uzbeckou sportovkyní dekády.

Svůj odchod do důchodu oznámila druhý den olympijských her v Tokiu poté, co soutěžila v kvalifikaci v přeskoku. Když opouštěla arénu, její soupeřky tleskaly vestoje. „Brečela jsem štěstím, protože mě tolik lidí podporovalo po tak dlouhou dobu,“ uvedla Oksana Čusovitinová.

Češi v akci - úterý 27. července

SportDisciplínaKdoČas (v programu od)
Plavání200 m volný způsob (Semifinále)Barbora Seemanová3:30
TenisDvouhra (2. kolo)Tomáš Macháč4:00
TenisDvouhra (Osmifinále)Barbora Krejčíková4:00
TenisDvouhra (Osmifinále)Markéta Vondroušová4:00
Plavání200 m polohový závod (Semifinále)Kristýna Horská5:00
TenisDvouhra (Osmifinále)Karolína Plíšková6:00
Sportovní střelba10 m vzduchová puška - smíšený tým (Rozřazovací kolo)Nikola Šarounová / David Hrčkulák6:15
Vodní slalomK1 (Semifinále)Kateřina Minařík Kudějová7:00
Horská kolaZávodJitka Čábelická8:00
TenisČtyřhra (Osmifinále)Barbora Krejčíková / Kateřina Siniaková8:00
TenisČtyřhra (Osmifinále)Markéta Vondroušová / Karolína Plíšková8:00
Plavání800 m volný způsob (Rozplavba)Jan Micka13:49

Jak se daří českým sportovcům sledujte každý den v online reportáži.

Kompletní program a výsledky LOH v Tokiu podle jednotlivých disciplín naleznete níže v článku.

Reklama

Doporučované