Hlavní obsah

Rozbuška Navalnyj. Rusové už toho mají dost

Foto: Profimedia.cz

V sobotu se po celém Rusku protestovalo proti Kremlu.

Reklama

Článek

Tisíce zadržených, policejní brutalita, zatčený Alexej Navalnyj a prezident Vladimir Putin, který prý o Navalném nikdy neslyšel. Minulý víkend ukázal, že toho mají někteří Rusové už dost. A tak vyšli ve velkém protestovat.

Ulice měst po celém Rusku zaplnily minulý víkend davy. Jen v Moskvě a Petrohradu demonstrovaly desetitisíce lidí na podporu hlavní tváře ruské opozice Alexeje Navalného. Ten se několik měsíců léčil v Berlíně kvůli otravě Novičokem, za níž stojí podle investigativních novinářů agenti ruské FSB, a těsně po návratu do Ruska jej v polovině ledna zadržely úřady.

„Je zima a v Rusku to znamená opravdu velká zima. To, že především v ulicích Moskvy a Petrohradu byly desetitisíce lidí, je proto významná událost,“ říká v Checkpointu novinář RFE/RL Jaroslav Šimov. „Protesty jsou důležité i proto, že nálada lidí, kteří šli do ulic, je vážnější. Ne agresivnější, ale lidé si uvědomují, že dosáhnout politických změn je v Rusku těžký úkol, ale že to prostě takhle dál nejde. To, co se stalo Alexeji Navalnému, posloužilo jako rozbuška,“ vysvětluje Šimov.

Proti protestujícím i za použití násilí tvrdě zasáhly ruské bezpečnostní jednotky, které na demonstracích zadržely přes tři tisíce lidí. Brutalita ze strany policie ale není v ruském kontextu nijak překvapující.

„Násilí na ruských demonstracích je dlouhodobě přítomné, a to nejen za Putina. I v 90. letech se stávaly takové incidenty. Myslím si ale, že máme momentálně v postsovětském světě posunutou hranici vnímání kvůli protestům v Bělorusku, kde byly zásahy opravdu brutální. Něco takového se v Rusku v takovém měřítku minulý víkend nedělo. Několik nehezkých incidentů se ale objevilo,“ popisuje novinář.

Foto: Profimedia.cz

Následky policejní brutality během víkendových demonstrací v Moskvě.

Putinův carský palác

Dalším z důvodů, proč vyšli do ulic, byl i dokument o Putinově pompézním paláci, který na YouTube zveřejnil Navalného Fond boje proti korupci. „Carský palác“, který si Putin nechal postavit, ale podle novináře ruskou veřejnost úplně nešokoval. „Rusové si ale na jednu stranu zvykli, že v Rusku existuje horní vrstva, která jim vládne a žije životy, o kterých se jim ani nezdá,“ komentuje Šimov. „Nedá se říct, že by byl někdo úplně překvapený tím, že nejvyšší postava v zemi má někde nějaký palác. Pro lidi, kteří o korupci v zemi vědí, je to spíš takové potvrzení.“

Přečtěte si článek Filipa Harzera o Putinově luxusním sídle:

Zloba protestujících i stoupenců Alexeje Navalného směřuje přímo na osobu Vladimira Putina. Vládní garnitura je sice samozřejmě rozsáhlejší, moc o ní ale nevíme. Jak podotýká Šimov, Putinův systém je tajnůstkářský. Dokládá to na příkladu toho, že víme velmi málo o prezidentově soukromí, je to zcela jiný přístup, než jaký známe ze Západu: „Víme, kolik milenek měl Donald Trump nebo že Emmanuel Macron má starší manželku nebo že Angela Merkelová nemá děti. Ve skutečnosti nikdo ani neví, kolik má Putin dětí.“

Co bude dál?

Kritici Kremlu svolávají další protestní akci na sobotu. „Snaží se napodobit dění v Bělorusku,“ připomíná Jaroslav Šimov události v sousedním Bělorusku, kde už od léta každý týden lidé demonstrují proti zfalšovaným volbám. Příliš jim ale nepřeje roční doba. Podle novináře RFE/RL se tak momentálně nesbíhá dostatek okolností, které by mohly změnit politické ovzduší v Rusku.

Na podzim ale zemi čekají volby do Státní dumy, tedy obdoby parlamentu. „Je to boj Davida s Goliášem, ale David má přitom ještě svázané ruce,“ ilustruje Šimov boj opozice s vládní garniturou. Podle něj opozice nyní nemá žádné politické prostředky, jak dosáhnout nějakého významnějšího volebního úspěchu.

Je třeba ale myslet na mladou generaci, která nepamatuje jiného ruského lídra, než je Vladimir Putin. Pro dnešní dvacátníky ale Putin představuje člověka, který jim je vzdálený. „Mladí tomu říkají ‚OK, Boomer‘. Putin je jim cizí a oni jsou cizí pro něj. Konflikt se bude prohlubovat,“ dodává novinář.

Jak dopadla žena, kterou během demonstrace odkopl člen bezpečnostních jednotek? Budeme moci o ruské garnituře brzy mluvit jako o gerontokracii? A jaké je kavkazské pobřeží, kde si Putin postavil svůj palác? Pusťte si nejnovější díl podcastu Checkpoint v přehrávači nad článkem nebo v aplikacích.

Checkpoint

O aktuálním světovém dění s Jolanou Humpálovou (@Jolana_H) a Evou Soukeníkovou (@eva_souk). Každý čtvrtek na Seznam Zprávách, ve SpotifyApple Podcasts a dalších aplikacích.

Archiv všech dílů Checkpointu najdete tady, ostatní podcasty Seznam Zpráv zde. Svoje tipy, postřehy, nápady i připomínky nám posílejte na audio@sz.cz.

O Checkpointu na sociálních sítích pište s hashtagem #Checkpoint_JolEva.

Reklama

Doporučované