Hlavní obsah

Boss Litvínova stáhne kvůli covidu rozpočet. Zároveň plánuje novou halu

Rozhovor se šéfem hokejového Litvínova a zároveň ředitelem sítě čerpacích stanic Benzina Markem Zouvalou.Video: Zuzana Hodková

 

Reklama

Stopka, již dostal hokej kvůli covidu-19, povede v klubu HC Verva Litvínov k zeštíhlení rozpočtu o 20–30 procent. V rozhovoru pro Seznam Zprávy to řekl šéf klubu Marek Zouvala. Do budoucna myslí na novou halu za 600 milionů korun.

Článek

Covid-19 ničí český hokej. Kvůli vládním opatřením se nesmí hrát zápasy, hokejisté na zimních stadionech nesmí ani trénovat, na led mohou jen na venkovních kluzištích. Neprodávají se vstupenky, nevysílají se přenosy, neplní se tím pádem ani smlouvy se sponzory.

Extraligové kluby musí situaci řešit. Výjimkou není ani ten litvínovský. „Náš roční rozpočet se skládá zhruba ze 100 milionů korun. Předpokládáme, že tam ale nějaká úspora být musí. Věříme, že to z naší strany bude zhruba jen 20 až 30 procent tak, aby hokejová tradice byla v Litvínově zachována. Uvidíme ale, co nám ukáže blízká budoucnost, jestli nám třeba příští týden povolí hrát znovu,“ přiblížil současnou situaci klubový předseda představenstva Marek Zouvala.

Videozáznam jeho rozhovoru pro Seznam Zprávy si můžete pustit ve videu pod titulkem.

V době, kdy se nehraje, by klubovému rozpočtu mělo pomoci i snižování hráčských platů. „Momentálně je to věc, která je na stole. Musíme se s hráči domluvit. Ze strany vlastníka se budeme snažit, aby to bylo co nejméně. A ze strany hráčů doufáme, že dojdeme ke vzájemnému pochopení. Myslím si, že na začátku dojde ke snížení platů hráčů v jednotkách procent. Pokud se bude hrát, snižování nebude tak dramatické,“ doplnil šéf Chezy.

Litvínovský hokejový klub přitom stojí na pevných základech. Většinovým majitelem klubu je společnost Unipetrol, která primárně působí v petrochemickém průmyslu. Zhruba pětinový podíl vlastnictví drží město Litvínov a malou část ještě sportovní spolek HC Litvínov.

Obchodní značkou Unipetrolu je Benzina. A Marek Zouvala je ředitelem sítě jejích čerpacích stanic. Ve vedení hokejového klubu působí už delší dobu, před nedávnem převzal roli klubového šéfa po Jiřím Šlégrovi.

Mistrovský titul, jediný ve své historii, získal Litvínov před pěti lety. Od té doby jeho sportovní výkonnost poklesla, v posledních letech bojoval spíše o udržení v soutěži.

„Výsledky nebyly úplně nejlepší a vzhledem k tomu, že situace už nebyla únosná pro vlastníka klubu, rozhodli jsme se, že do toho obchodně i manažersky více zasáhneme. Proto víceméně došlo ke změnám na manažerských postech. Teď si od toho slibujeme, že se Litvínov vrátí zpět na výsluní,“ řekl Zouvala v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

K návratu mezi extraligovou špičku ale klub potřebuje kvalitní zázemí. To mu v současnosti zastaralý Zimní stadion Ivana Hlinky nenabízí, a vedení klubu tak musí v brzkém výhledovém plánu řešit jeho modernizaci. S financováním této operace by Unipetrolu a klubu mělo pomoci i město, kraj a také stát, konkrétně dotace z Národní sportovní agentury.

„Litvínovský klub je velice tradiční, s tím ale souvisí, že má i zastaralý stadion. Na plánu modernizace se již pracuje. Prakticky máme již podepsanou deklaraci o spolupráci s městem, které je i vlastníkem stadionu. V blízké budoucnosti tak počítáme s čerpáním dotací a s modernizací a přestavbou stadionu na jeho stávajícím místě,“ prozradil své plány předseda klubového představenstva Marek Zouvala.

„Předpokládáme, že rozpočet na přestavbu stadionu by se mohl pohybovat mezi 400 až 600 miliony korun. Chceme, aby se podílel stát, město i kraj. Počítáme ale s tím, že HC Verva i Unipetrol se budou v řádech stamilionů v budoucnosti také podílet,“ doplnil ještě Zouvala.

„Litvínov nepatří ke klubům, které mají v průběhu sezony velkou návštěvnost,“ říká Zouvala. Kapacita starého zimáku je totiž jen něco kolem 6 000 míst. I z toho důvodu nedoléhá přerušení sezony na Litvínov tak silně jako třeba na brněnskou Kometu, pro kterou jsou ztráty z nerealizovaného prodeje vstupenek drtící.

„Příjem ze vstupného je pro konkurenční kluby jednou z hlavních částí příjmů, pro Litvínov ne. Tím, že máme silné zázemí společnosti Unipetrol, je víceméně na nás, jak budeme dál finančně postupovat,“ řekl šéf klubu HC Verva Litvínov.

Reklama

Související témata:

Doporučované