Hlavní obsah

Botanická zahrada v Praze vystavuje největšího ledňáčka na světě

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Největší druh ledňáčka na světě - ledňáka obrovského a dalších asi 90 druhů papoušků a exotických ptáků si mohou prohlédnout lidé v Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze 2.

Článek

„Na výstavě bude například i velká síťová voliéra s ochočenými papoušky ara,“ řekl Ladislav Žoha, předseda spolku Klub přátel exotického ptactva. Výstava potrvá do 30. srpna.

Mezi exotickými ptáky z celého světa uvidí návštěvníci ledňáka obrovského, největšího z čeledi ledňáčkovitých. Australský pták, který dokáže ulovit i hada a lidem často krade maso z grilů, se stal státním ptákem Nového Jižního Walesu a byl maskotem letních olympijských her v roce 2000. Ledňák je známý hlavně svým charakteristickým zpěvem. „Má přezdívku chechtavý Jack, protože se neuvěřitelně směje, jeho zpěv je vlastně takový šílený smích,“ řekl Žoha.

Kromě ledňáka vystavuje botanická zahrada ve svém skleníku například i ochočené papoušky ara, největší papoušky na světě. „Postavili jsme jim takovou voliéru, že i na té výstavě mohou létat, což v našich podmínkách není vůbec obvyklé,“ dodal Žoha.

Na výstavě uvidí lidé také další druhy jako agapornise, papoušky královské nebo papoušky kakadu, jejichž největší sbírku v ČR má zahrada ve stálé expozici. Ptáci na výstavě pocházejí od chovatelů a ze záchranné stanice pro velké papoušky Laguna z. s. „Jsou to vlastně papoušci, kteří u svých majitelů nepochodili, prostě byli nechtění. Škubali se, křičeli, byli nesocializovaní vůči lidem,“ dodal Žoha. Tito papoušci se po zotavení dostanou do zoologických zahrad nebo k soukromým chovatelům.

Vstup na výstavu, kterou zahrada pořádá každoročně už 81 let, je umožněn v rámci vstupu do botanické zahrady, pro školy či příměstské tábory pořádá zahrada komentované prohlídky.

Reklama

Související témata:

Doporučované