Hlavní obsah

Botswana znovu povolí odstřel slonů kvůli jejich údajnému přemnožení

V Botswaně se budou lovit sloni.Video: Zuzana Lachnitová, Youtube.com

 

Reklama

Přemnožení sloni v africké Botswaně údajně škodí farmářům a obyvatelům vesnic. Vláda se proto rozhodla zrušit zákon zakazující lov slonů.

Článek

Vláda v jihoafrickém státě Botswana doporučila, aby byl zrušen dosavadní zákaz lovu slonů. Povolí jejich omezený odstřel a maso bude zpracovávat na krmivo pro domácí mazlíčky. Informovala o tom stanice BBC. Lovit slony budou moci i turisté, píše server The Independent.

Po měsících veřejných konzultací se ministři vlády shodli na opatření, které by mělo pomoci zmírnit konflikty mezi divokou zvěří a lidmi a ve svém důsledku i přispět k lepší ochraně těchto největších suchozemských savců.

Krátce po svém uvedení do úřadu v loňském roce požádal prezident Botswany Mokgweetsi Masisi vládu, aby odstranila dosavadní zákaz lovu, který platí od roku 2014. Úřady následně zahájily debatu s občany, organizacemi a místní správou. Výsledkem je zpráva, která doporučuje lov obnovit a za pomoci „pravidelného, avšak omezeného odstřelu“ uzavřít některé migrační trasy slonů. Zpráva rovněž doporučuje, aby se sloní maso použilo do konzerv jako krmivo pro domácí mazlíčky.

Botswana je domovem zhruba 130 tisíc slonů, kteří byli až donedávna uchráněni od pytláctví, jež každoročně zahubí desetitisíce těchto chobotnatců. Někteří argumentují, že se stavy slonů zvyšují a že se tato zvířata toulají i mimo chráněné oblasti, což vyvolává konflikty s místním obyvatelstvem. Protože sloni ničí úrodu, má znovuzavedení odstřelu podporu některých venkovských oblastí.

Odpůrci zákona ale argumentují tím, že se od zákazu lovu slonů zvýšil počet turistů, kteří do země zavítají, píše The Independent. Zrušení zákona by pak podle nich mohlo odradit některé turisty a poškodit pověst Botswany.

Reklama

Doporučované