Hlavní obsah

Pytláci ohrožují slony už i v Botswaně, zabili jich skoro 90. Vláda to popírá

Foto: Reuters

Botswana byla doposud považovaná za bezpečné útočiště pro slony. Pytláci ale nejspíš dorazili i tam.

Reklama

Botswanské úřady tvrdí, že nalezly pouze 19 sloních těl, ti navíc měli zemřít převážně z přirozených příčin. Ochránci ale varují, že jsou pytláci v zemi, dlouho považované za útočiště pro africké slony, stále aktivnější. A to také kvůli tomu, že vláda v květnu odzbrojila místní protipytláckou jednotku.

Článek

Úřady v africké Botswaně odmítly závěry zprávy ochránců přírody, podle níž bylo v zemi v září zabito na devadesát slonů. Podle organizace Elephants Without Borders (EWB, Sloni bez hranic) byly jejich mršiny nalezeny při leteckém průzkumu oblasti poblíž delty řeky Okavango.

Botswanský úřad pro zvěř a národní parky sdělil, že úhyn slonů v oblasti prozkoumal, ale na rozdíl od EWB nalezl pouze 19 sloních těl. Sloni navíc měli zemřít přirozenou smrtí nebo při „odvetných zabitích, která vyústila z konfliktu člověka s divočinou“.

Některá sloní těla byla také nalezena bez klů. Úřady to vysvětlují tak, že podle zákona může vláda získávat kly ze slonů, kteří uhynuli přirozeným způsobem.

Přestože vláda výsledky pozorování EWB odmítá, činnost této organizace v oblasti prý ale nehodlá jakkoliv omezovat.

Šéf a zakladatel Slonů bez hranic Mike Chase však trvá na tom, že se Botswana potýká s nebývalým nárůstem pytlácké aktivity. „K pytlačení slonů v zemi docházelo i před tímto rokem, nedosahovalo ale ani zdaleka takových rozměrů,“ vysvětlil Chase pro CNN. Například v roce 2014 nalezli ochranáři v Botswaně pouze devět zabitých slonů.

Foto: Mapy.cz

Skoro devadesát uhynulých slonů nalezli ochránci přírody u delty Okavanga.

Proti pytlákům beze zbraní

Botswanu přitom ochránci přírody dlouho považovali za bezpečné útočiště pro sloní populaci v Africe. Co se tedy v posledních letech změnilo?

Jihoafrická Botswana hostí největší populaci slonů na kontinentu, zhruba 130 tisíc. Sloni afričtí se zde dlouho těšili aktivní ochraně ze strany vlády, na rozdíl od sousední Angoly a Zambie, kde je činnost pytláků dohnala na pokraj vyhynutí. Pytláctví se tak omezovalo spíše jen na hranice Botswany.

87 sloních těl však bylo letos v září nalezeno dále v botswanském vnitrozemí. Pytláci si tak zjevně troufají operovat mnohem dál od hranic. Chase ze Slonů bez hranic také hovoří o tom, že se pytláctví šíří mezi samotnými obyvateli Botswany. Navzdory rozsáhlým právním opatřením je totiž slonovina stále ceněným obchodním artiklem.

Podle Chase také k rozsáhlejší činnosti pytláků přispělo to, že vláda letos v květnu odebrala botswanské protipytlácké jednotce střelné zbraně.

Reklama

Doporučované