Hlavní obsah

Bouřky udeřily. S kroupami i silným větrem. Jen jinde, než se čekalo

Foto: Unsplash

Ilustrační snímek.

Reklama

Varování před bouřkami s přívalovými dešti ovšem platí dál. Znovu se čekají v Čechách, a to od půlnoci do deseti ráno.

Článek

Silné bouřky, krupobití a nárazový vítr dorazily do Česka. Konkrétně na Moravu a na Vysočinu.

Bezmála čtyři desítky výjezdů evidují dnes odpoledne kvůli bouřkám hasiči v Olomouckém kraji, kde odstraňují hlavně popadané stromy ze silnic a elektrického vedení. Ve Vyšehoří na Šumpersku spadlý strom kromě elektrických drátů poškodil i rodinný dům. ČTK to řekla mluvčí hasičů Lucie Balážová, podle které už bouřky v kraji postupně ustávají a situace se zklidnila.

Silné bouřky odpoledne zasáhly nejprve Jesenicko a Šumpersko, poté se přesunuly nad Olomoucko, Přerovsko a Prostějovsko. „Řešíme popadané stromy na komunikace a dráty elektrického vedení,“ uvedla Balážová.

Podobně to vypadalo na Vysočině, kde hasiči měli od dnešního poledne do 18:30 v souvislosti s počasím 32 výjezdů, nejvíc na Jihlavsku. Vyjížděli především k odstranění popadaných stromů, čerpání vody a odklízení nánosů ze silnic, vyplývá to z informací na jejich webu. Voda komplikovala dopravu i v Pelhřimově, kde uvázla auta pod viaduktem, uvedla to mluvčí policie Dana Čírtková.

Ke stromům padlým přes silnice vyjížděli hasiči i do obce Žatec na Jihlavsku nebo do Lesonic na Třebíčsku. Ucpanou kanalizaci pročišťovali i v Jaroměřicích nad Rokytnou na Třebíčsku nebo ve Štěpánově nad Svratkou na Žďársku.

Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami, které ukončí supertropické počasí, již v sobotu. Do Česka měly dorazit v neděli večer, a to především do Čech. Ale nakonec přišly jen do západních Čech.

Varování ovšem platí dál, a to pro dnešní noc. Nejsilnější a nejnebezpečnější budou bouřky, které zasáhnou západní polovinu Česka v noci na úterý. Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro všechny české kraje a Vysočinu od úterní půlnoci do 10:00, vyplývá z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

„Očekává se ojedinělý výskyt silných bouřek s přívalovými srážkami kolem 50 milimetrů, nárazy větru zhruba 80 kilometrů v hodině a kroupami. Tyto intenzivní srážky mohou lokálně zvednout hladiny zejména menších vodních toků,“ upozornili meteorologové. Nárazy větru mohou lámat větve či vyvracet stromy, nebezpečné mohou být také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice i problémy v dopravě. Lidé by měli zabezpečit okna, dveře, skleníky či volně položené předměty, neměli by vstupovat ani vjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce by motoristé měli snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně.

Tento týden bude zřejmě nejteplejší z nadcházejících čtyř týdnů do 18. července. Po nynějších tropických a supertropických dnech se mírně ochladí. V nynějším týdnu budou nejvyšší denní teploty zhruba od 25 do 27 stupňů. Také pršet by mělo hlavně tento týden, uvedl Český hydrometeorologický ústav v měsíčním výhledu počasí. Na úterý platí výstraha před bouřkami, v přívalových deštích by mohlo spadnout kolem 50 milimetrů srážek.

„Po velmi teplém týdnu přichází pozvolné ochlazování. Ze všech čtyř předpovědních týdnů (do 18. července) bude pravděpodobně nejteplejším právě začínající týden, následně by průměrné týdenní teploty měly postupně klesat, ale i tak se budou pohybovat většinou v intervalech běžných teplot pro danou roční dobu,“ uvedli meteorologové. Nejvíce srážek očekávají v prvním týdnu, v ostatních by se měly pohybovat v blízkosti dlouhodobých průměrů pro toto roční období.

Reklama

Související témata:

Doporučované