Hlavní obsah

Bradáčová: Důkazů o vině Parkanové máme dost. A čtyři roky stíhání nejsou problém

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

„Víme o trestních řízeních, která trvala osm devět let a nebylo to nepřiměřeně dlouhé," říká Lenka Bradáčová.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
 

Reklama

Vlasta Parkanová ve funkci ministryně obrany poškodila stát o stovky milionů korun, a proto patří před soud. Je o tom přesvědčena vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

Článek

Více než čtyři roky žije bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová s cejchem potencionálního zločince, který svým rozhodnutím z roku 2009 připravil stát o sedm set milionů korun. Trestní stíhání zatím dospělo k pátečnímu verdiktu soudu, že žalobce musí do spisu doplnit další důkazy.

Vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová přitom v rozhovoru pro Seznam trvá na tom, že důkazů je dostatek a že si za postupem žalobců v případu Parkanová stojí.

„Trvá to kvůli mezinárodní právní pomoci"

„Proti rozhodnutí soudu podáme stížnost, protože státní zástupce opatřil veškeré důkazy, které jsou předpokladem pro úspěšné podání obžaloby,“ říká Bradáčová. K délce trestního řízení uvedla, že případ týkající se nákupu čtyř vojenských letounů CASA bylo nutné vyšetřovat ve spolupráci s řadou evropských států – právě kvůli porovnávání cen za pořízení letounů: „Vždycky když se jedná o takto skutkově náročnou věc, která vyžaduje mezinárodní právní pomoc, navíc v takto citlivé problematice, jakou jsou informace vztahující se k bezpečnosti a obraně té které země, tak se to projeví na délce trestního řízení.“

Vlastě Parkanové hrozí za její rozhodnutí až desetiletý trest

Pokud by obžalované Parkanové připadala délka trestního stíhání neúměrně dlouhá, může si podle Bradáčové po skončení trestního řízení podat žádost o náhradu škody za průtahy. Podle ní ale žádné průtahy nevznikly.

Na otázku, zda by Parkanová měla v případě konečného zamítnutí žaloby vysokou šanci na odškodnění, vrchní žalobkyně odpověděla: „To nechci hodnotit, protože i Evropský soud pro lidská práva hodnotí tyto věci individuálně. Máme znalosti o trestních řízeních, která trvala osm devět let a ani Evropský soud je nepovažoval za příliš dlouhou dobu. Naopak v jiných, skutkově právně jednoduchých případech, naopak označil rok trvající řízení za neúměrně dlouhé. Takže paušalizovat to opravdu nejde."

Čtyři roky stíhání a zatím bez konkrétního verdiktu o vině a trestu vyprovokovaly řadu komentářů o tom, že je státní žalobce v úzkých a že prodlužování případu je vlastně nedůstojné. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, stranický šéf Parkanové, například včera uvedl: „Neschopnost orgánů činných v trestním řízení ničí život nevinné a čestné ženě.“

Obvodní soud pro Prahu 6 o případu rozhodoval v pátek v takzvaném předběžném jednání, které je z podstaty neveřejné. Předseda soudu Martin Slováček pouze obecně uvedl, že „věc se vrací státnímu zástupci k došetření".

Hlavní problém: Chyběl znalecký posudek

Společně s Parkanovou je ze zneužití pravomoci a zanedbání povinnosti při správě cizího majetku stíhán i bývalý šéf sekce vyzbrojování Ministerstva obrany Jiří Staněk. Oběma kladou žalobci za vinu, že si nenechali zpracovat nezávislý znalecký posudek na cenu čtyř letounů CASA a kvůli tomu za ně stát zaplatil o sedm set milionů korun víc, než bylo nutné.

Parkanová argumentovala tím, že v případě vojenské techniky není nutné žádat o nezávislý posudek a že jednotlivé typy letounů se v různých zemích liší podle vybavení. S těmito argumenty ale žalobci nesouhlasí.

Reklama

Doporučované